Ontdekking van stamcellen biedt medische vooruitgang

22 september 2016

In de media wordt veelvuldig gesproken over stamcellen en stamceltherapie. Sinds de Japanse onderzoeker Shinya Yamanaka in 2006 huidcellen omvormde tot stamcellen, zijn er in veel landen onderzoeksgroepen bezig mogelijkheden van deze cellen te ontginnen. Het werken met stamcellen afkomstig van embryo’s is nog altijd omstreden. De nieuwe vondst van de Japanse onderzoeker maakt niet alleen onderzoek aan stamcellen eenvoudiger maar maakt ook allerlei nieuwe klinische toepassingen mogelijk.

Ontdekking van stamcellen biedt medische vooruitgang

Stamcellen

Een orgaan gekweekt uit eigen stamcellen wordt niet afgestoten door het lichaam. Gekweekte miniorgaantjes en organen-op-een-chip brengen medicijnen op maat (personalized medicine) binnen handbereik. In het cahier “Stamcellen” is de stamcel en het gebruik ervan uitgebreid beschreven door wetenschappers, ingenieurs, artsen en ethici vanuit hun discipline. De lezers krijgt een beeld van de verschillende type stamcellen en de vele mogelijke toepassingen die deze de moderne medische wetenschap gaan bieden.

Er is aandacht voor de huidige situatie rondom de stamcel en voor vele toekomstdromen van medici. Dokters zien mogelijkheden ziekten van de ouderdom te genezen. Bedrijven speculeren op het ontstaan van nieuwe commerciële markten. Maar voorlopig vragen ethici en politieke denkers zich af of deze ontwikkelingen en technologieën wel wenselijk zijn. Zijn het dromen, is het sciencefiction of wordt het werkelijkheid?

De cahiers van BWM - Biowetenschappen en Maatschappij zijn geschreven door topwetenschappers. De inhoud is objectief, scherpzinnig en verrassend. Bestelling is mogelijk via www.biomaatschappij.nl.

ISBN 978-90-73196-82-7, “Stamcellen”, Astrid van de Graaf (eind- redactie), Stichting BWM, 2016.


Gerelateerde artikelen