Ontdekkingsreis door de wereld van kleuren

27 juni 2024

In haar omvangrijke boek “Kleur” neemt ontdekkingsreizigster, journaliste en kleurendeskundige Victoria Finlay de lezer mee op een geweldige ontdekkingsreis door de wereld van de kleuren. Zij vertelt heel boeiend over haar jeugdherinneringen en de eerste kennismakingen met kleur in de natuur, in het dagelijks leven en in de bebouwde omgeving. In haar inleiding schrijft zij: “Kleur heeft twee belangrijke oorzaken: één van fysieke en één van chemische aard”.

Ontdekkingsreis door de wereld van kleuren

KLEUR - een reis door de geschiedenis

Een verrassend leuke verklaring volgt daarna, mede aan de hand van het werk van de beroemde wetenschapper Sir Isaac Newton. Zij beschrijft haar eigen belevenissen en ontdekkingen op het gebied van kleur op een zeer prettige wijze en laat de lezer tevens kennismaken met verschillende wetenswaardigheden uit het verleden. Boeiend en leerzaam zijn haar beschrijvingen over pigmenten en de beschouwingen over diverse kleuren. Telkens neemt de auteur de lezer mee op haar ontdekkingsreis naar het verleden van het ontstaan van kleur en de praktische toepassingen ervan. Zij vertelt over Afghaanse strijders die hun wapens financieren met hetzelfde ultramarijn dat Titiaan gebruikte in de 16e eeuw.

Ze doet verslag van een bezoek aan een afgelegen dorpje in Midden-Amerika, waar vrouwen hun jurken nog altijd verven met de tranen van zeeslakken. Haar literatuurstudie geeft vele feiten weer en inspireert de lezer voor nader onderzoek. Kleur is een fascinerende en onderhoudende biografie van de kleuren en is geschreven met een enorme nieuwsgierigheid en gedrevenheid. Het is een geschiedenis van de pogingen van mensen overal ter wereld om met planten, stenen en zelfs kleine kevers, de regenboog te reproduceren. Een aantal kleurrijke illustraties en een literatuurlijst sluiten dit lees- en leerboek af.

ISBN 90 414 0563 1, “KLEUR - een reis door de geschiedenis”, Victoria Finlay, Ambo/Anthos Uitgevers, 2003,
412 pagina’s.


Gerelateerde artikelen