Op Art en de geschiedenis van beeldbewegende kunst (1)

27 januari 2020

Op Art en kinetische kunst hebben een visuele overeenkomst, namelijk die van een bewegingservaring bij toeschouwers. Zij maken namelijk gewild of ongewild deel uit van de getoonde kunst en reageren in het algemeen enthousiast door die nieuwe ervaring. Directies en curatoren van grote musea spannen zich bijzonder in om deze vormen van kunstuitingen en -belevingen te laten zien in expositieconcepten.

Op Art en de geschiedenis van beeldbewegende kunst (1)

Vertigo. Op Art und eine Geschichte des Schwindels 1520 bis 1970

Onder de titel “Vertigo” toont het Kunstmuseum Stuttgart een breed scala aan kunstwerken uit de jaren 1950 tot 1970 en de voorgangers ervan uit de 16e tot en met 18e eeuw, waarin het idee en het concept van de Op Art centraal staat. Eerder was de expositie te beleven in Mumok - Museum Moderne Kunst in Wenen en mocht zich verheugen in een grote belangstelling bij het publiek.

Kenmerkend voor de getoonde werken is dat ze visuele ervaringen mogelijk maken die niet alleen beperkt zijn tot alleen het gezichtsvermogen, maar ook betrekking kunnen hebben op het gehele lichaam. De museale presentatie omvat ongeveer 120 paneelschilderijen, reliëfs en (kinetische) objecten evenals installatiewerken, ervaringsruimtes en door de computer gegenereerde kunst.

Op Art en de geschiedenis van beeldbewegende kunst (1) - 2 Op Art en de geschiedenis van beeldbewegende kunst (1) - 3 Op Art en de geschiedenis van beeldbewegende kunst (1) - 4
Op art op de titelpagina van tijdschriften zorgt telkens weer voor een opwinding en fascinatie.

“Vertigo” werd gerealiseerd in samenwerking met de Mumok-Wenen (Museum Moderne Kunst Stichting Ludwig Wenen). In de voorbereidingen naar een opening van een grote internationale expositie met kunst, publicaties en figuren op het gebied van een nieuwe stroming in de kunstwereld: optische kunst, ook toen al Op Art genoemd, verschenen artikelen en reclame-uitingen in etalages en vitrines in straten van New York in 1964. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-96098-607-2, “Vertigo. Op Art und eine Geschichte des Schwindels 1520 bis 1970”, Eva Badura-Triska en Markus Wörgötter, Verlag der Buchhandlung Walther König, 2019, 208 pagina’s.

Kunstmuseum Stuttgart, Kleiner Schlossplatz 1, D-70173 Stuttgart, www.kunstmuseum-stuttgart.de.


Gerelateerde artikelen