Op zoek naar geluk

24 maart 2014

In de speciale expositie “Glück - welches Glück” is elke bezoeker op zoek naar het ware geluk en hoopt na een rondgang in de fantasierijke omgeving van de tijdelijk opgestelde historische en hedendaagse objecten, kunstvormen en voorwerpen het geluk toch nog gevonden te hebben of de inspiratie te hebben gekregen om verder te zoeken.

Op zoek naar geluk

Glück - welches Glück

Het geluk duikt in de expositie in een vertrouwde vormgeving op, maar ook in een verrassende opstelling in de vorm van abstractie van liefde, vrijheid of geloof. Zelfs is het geluk te zien in de vorm van een synoniem voor intuïtie en onsterfelijkheid. Ook toont de expositie de tegenstelling van geluk: ongeluk en verlies van hoogwaardige bestanddelen uit het menselijk leven. De expositie is niet bedoeld als een praktische raadgever voor de bezoeker. Het geluk ligt namelijk op straat, in huis, in rijkdom, in geloof of in elke situatie, die men zelf kan kiezen. Op een oppervlakte van ruim 800 m² en met bijna 400 objecten krijgt de bezoeker een totaal beeld van het historische en het moderne geluk door de kunstwerken van bekende kunstenaars als Albrecht Dürer, Joseph Beuys, Edvard Munch, Auguste Rodin, Robert Filliou en door talrijke waardevolle cultuurhistorische objecten. Het expositieconcept bestaat uit meerdere herkenbare thema’s uit de wereld van het echte en het schijnbare geluk. Elk thema heeft een eigen ruimte en de eerste ruimte is bijna vanzelfsprekend de liefdesruimte. Andere ruimten hebben het thema Sport, Restaurant, Neuronen, Muziek, Lichaam en Fortuin. Elke ruimte bevat specifieke voorwerpen en kunst uit het themagebied.

Bij de expositie “Geluk - welk geluk?” is tevens een publicatie verschenen. Geluk is het hoofdthema in dit informatieve en zeer uitgebreide tekstboek met historisch en modern feitenmateriaal over het geluk door de eeuwen heen. Door de lange duur van de expositie, tot en met 2 november 2008 in het Duitse Hygiëne-Museum in de historische plaats Dresden, is het voor velen mogelijk een bezoek aan Dresden te combineren met een bezoek aan Geluk. De expositie kwam mede tot stand door een samenwerking met medewerkers van het Siemens Kunstprogramma.

ISBN 978 3 446 23015 6, “Glück - welches Glück”, Beate Hentschel en Gisela Staupe, Carl Hanser Verlag, 2008, 191 pagina’s.

Deutsches Hygiene-Museum, Lignerplatz 1, D-01069 Dresden, www.dhmd.de, www.siemensartsprogram.de.


Gerelateerde artikelen