Optische illusies zijn extra aantrekkelijk met modellen

17 maart 2015

Met de aantrekkelijke experimentendoos Scientriffic Optical Illusions kunnen jongens en meisjes individueel of in groepsverband op speelse wijze kennismaken en ervaring opdoen met het fenomeen illusie bij onze visuele waarneming. In de stevige doos is ruimte voor verschillende bouwplaten, speelplaten en enkele onderdelen voor een zelf te bouwen stereoscopische kijker.

Optische illusies zijn extra aantrekkelijk met modellen

Scientriffic Optical Illusions

De daarvoor ontwikkelde kartonnen onderdelen wordt soms eenvoudig in elkaar gestoken of aan elkaar vastgelijmd volgens een stap-voor-stap instructie. Aan de doos is een instructieboek gekoppeld, dat tevens een informatieve inhoud heeft. Met hulp van uitgebreide instructiebladen is het mogelijk om oude beeldtechnieken en beeldbewegingen in vlakke plaatjes te realiseren. Met een 3D-model van een zittende hond wordt het hol en bol effect gedemonstreerd.

Allereerst wordt de werking van ons oog uitgelegd en geeft de auteur een beeld van optische illusies en ander merkwaardig gegoochel van onze visuele waarneming. Dan volgt een uitgebreide behandeling van de verschillende soorten visuele illusies met de hulp van kleurrijke tekeningen en educatieve voorstellingen, zoals onmogelijke figuren en een aantal eigenschappen van het licht. Hoe een onmogelijke driehoek met de bekende LEGO-steentjes kan worden geconstrueerd laat het boekje in 5 stappen zien. Een leuke set voor speelse toepassingen in de schoolsituatie en voor thuis.

ISBN 978-1-62686-007-0, “Scientriffic Optical Illusions”, Jon Kirkwood, Silver Dolphin Books, 2013, experimenteerdoos met toelichting op 32 pagina’s.


Gerelateerde artikelen