Optische illusies zorgen voor fascinerende waarnemingen

12 september 2014

Over het onderwerp Optische illusies is veel gepubliceerd in boeken, brochures, wetenschappelijke documenten en vooral op het wereldwijde web. Via zoekpagina’s komt na het typen van het begrip Optische illusies een bijna onoverzichtelijke hoeveelheid aan plaatjes en toelichtingen beschikbaar in veel talen en uitvoeringen. Ook via Wikipedia kom je nagenoeg alles te weten over het proces van zien en waarnemen en bijna alle voorkomende visuele fenomenen, die veelal resulteren in visueel bedrog en ons op het verkeerde been zetten.

Optische illusies zorgen voor fascinerende waarnemingen

Psychology - Optical Illusions

Deze waardevolle informatie is voor iedereen vrij beschikbaar en afdrukbaar. Van de gegevens afdrukken maken is tijdrovend en kostbaar. Meerdere uitgevers en organisaties vervaardigen echter compacte boekjes met gegevens over specifieke onderwerpen en thema’s op Wikipedia. De compacte publicatie “Psychology - Optical Illusions” is zo’n speciale uitgave met teksten en illustraties van Wikipedia.

Voor liefhebbers, studerenden, professionals en wetenschappers een uniek document om snel en efficiënt op de hoogte te komen van de fascinerende en merkwaardige wereld van visuele en optische illusies. Een dergelijke uitgave verhoogd de nieuwsgierigheid, onderzoeksdrang en de waardering voor optische fenomenen.

Optische illusies zorgen voor fascinerende waarnemingen - 2 Optische illusies zorgen voor fascinerende waarnemingen - 3
Afb. Een kunstwerk van Tony Cragg met een knipoog naar de vaas van Rubin, waarin ook gezichten te zien zijn. De sculptuur vanuit twee posities gefotografeerd, toont meerdere contouren van gezichten. Foto’s zijn gemaakt op de Ekeberg in Oslo.

Meerdere beschrijvingen, verklaringen en definities over begrippen, verschijnselen en onderwerpen uit de psychologie, fysiologie, neurologie en oogheelkunde over het complete of delen van het proces en het systeem van zien en waarnemen zijn verkregen dankzij de medewerking van meerdere deskundigen en redactieleden in opdracht van Wikipedia. De inhoud van het boekje brengt de informatie in alfabetische volgorde van de Ames room tot en met de Wundt illusion. Uitgebreid besproken zijn de anaglyfentechniek en het autostereogram. Daarna volgen onder andere de schijven van Benham, de op-art van Bridget Riley, de cafémuur, de spiraal van Fraser, het rooster van Hermann, onmogelijke figuren, de Müller-Lyer illusie, de Necker kubus, de Poggendorff illusie, het Pulfrich effect, stereogrammen, stereofoto’s en het wagenwiel-effect.

Het op deze wijze kennismaken met optische illusies geeft direct een inspirerend beeld van een boeiende wereld van het zien, met wereldwijd heel veel geïnteresseerden en vooral wetenschappers om tevens de allerlaatste raadsels en soms magische hersenfuncties te onderzoeken en te ontrafelen. Het boekje Psychology - Optical Illusions met 48 pagina’s is verkrijgbaar via diverse verkopers van boeken en brochures.


Gerelateerde artikelen