Origami en Wiskunst zijn sterk met elkaar verbonden

7 oktober 2024

In de educatieve serie publicaties onder de benaming “Zebra-reeks”, bedoeld voor leerlingen van het vwo en voor anderen met belangstelling voor wiskunde en wiskundige toepassingen, verscheen onlangs deel 71 bij ‘Epsilon Uitgaven’. De uitgaven in de serie worden gerealiseerd in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren. In het Zebra-boekje brengen de auteurs de resultaten van hun onderzoek naar het gebruik van wiskunde, wiskundige toepassingen en de beschikbare computerprogramma’s om origami te ontwerpen.

Origami en Wiskunst zijn sterk met elkaar verbonden

Origami en Wiskunde in Zebra-boekje 71

Origami is al honderden jaren oud en is een Japanse vouwkunst van een velletje papier zonder te knippen of te lijmen, naar eenvoudige of zeer complexe figuren en objecten. In origami wordt een beperkt aantal vouwen gebruikt, maar door combinaties hiervan zijn complexe ontwerpen mogelijk. De kunst ontstond in China in de eerste of tweede eeuw, kort na de uitvinding van papier. Daarvandaan is origami naar Japan overgewaaid, waar het de huidige en bekende vorm heeft gekregen.

Veel ontwerpen zijn tegenwoordig met computerprogramma’s tot stand gekomen. In het Zebra-boekje bespreken de auteurs de (on)mogelijkheden van vouwen en gaan in op de wiskundige grondslag van origami. Om kennis te maken met de wiskunde van origami gaan te leerlingen via uitleg en instructies een aantal opdrachten maken. De zeer waardevolle educatieve uitgave geeft inspiratie!

ISBN 978-90-5041-203-2, “Origami en Wiskunde”, Jacoliene van Wijk en Amy Besamusca, Epsilon Uitgaven, 2024, Zebra-reeks deel 71, 64 pagina’s.


Gerelateerde artikelen