Pascal veroorzaakte een revolutie in de wiskunde

10 april 2014

Blaise Pascal (1623-1662) laat niemand onverschillig. Al vanaf de 17e eeuw geven zijn persoonlijke meningen, geschriften en zijn handelingen aanleiding tot langdurige en soms gewelddadige twisten. Tot op de dag van vandaag duren deze geschillen op verschillende manieren nog steeds voort. Pascals persoonlijkheid heeft hem trouwe aanhangers en onverbiddelijke vijanden opgeleverd. Door zijn veelzijdigheid zijn dit wel vaak dezelfde personen.

Pascal veroorzaakte een revolutie in de wiskunde

Pascal: wiskundige van God

Als jonge man zorgt hij voor een ware revolutie in de wiskunde, ontwerpt een van de eerste mechanische rekenmachines en voert op de top van de Puy de Dôme experimenten uit met luchtdrukverschillen. Hij is bekend door schitterend geformuleerde aforismen en zijn wiskundige visie op het geloof. In het mooi uitgevoerde en goed verzorgde boek “Pascal: wiskundige van God” laat de auteur de lezers kennismaken met het werk en het leven van Pascal in een sfeer spanning, verwondering en fascinatie. Pascal was meetkundige, fysicus, filosoof en christen, een man van daad, avontuur en een gevierd ondernemer. Blaise Pascal wordt geboren in Clermont-Ferrand aan de voet van de Puy de Dôme. De jonge Blaise gaat niet naar college en later evenmin naar de universiteit. Hij is trouw aan de aristotelische filosofie en fysica en krijgt onderwijs van zijn vader.

Zijn vader brengt hem in een stimulerende omgeving van geleerden en Blaise krijgt grote belangstelling voor de wetenschap. Op zeer jonge leeftijd raakt hij in de ban van de meetkunde en is later overtuigend aanhanger van zijn uitspraak: “Het geloof mag zich niet met wetenschap bemoeien”. De auteur geeft ook een beeld van de vele tijdgenoten van Pascal, waaronder Isaac Newton, Christiaan Huygens, Evangelista Torricelli en Pierre de Fermat. Pascal is 19 jaar oud wanneer hij over het bouwen van een ‘rekenmachine’ begint te denken. Later noemt hij zijn vernuft de Pascaline.

Maar de lezers van deze informatiebron maken kennis met nog veel meer knappe feiten en gebeurtenissen in het leven van Pascal, zoals de passie voor oneindigheid, zijn mystieke ervaringen en zijn denken over het onzekere. De bijzondere ervaring beleeft hij in 1654, juist op het hoogtepunt van zijn wetenschappelijke publicaties en de verhandelingen over de fysica. Over het kansspel geeft de auteur alles hetgeen Pascal ooit publiceerde en verklaarde aan de hand van kernachtige uitspraken. Een zeer bijzonder en waardevol boek, dat in het laatste hoofdstuk de theoloog Pascal zijn beweringen over God laat toelichten.

ISBN 978-90-8571-107-0, “Pascal: wiskundige van God”, Dominique Descotes, Veen Magazines, 2008, 160 pagina’s.


Gerelateerde artikelen