Paul Citroen als kunstenaar tussen avantgarde en vlucht

23 februari 2022

Paul Citroen (1896-1983), schilder, fotograaf, kunsttheoreticus en zoon van een Nederlands-Duits echtpaar, werd geboren in Berlijn, studeerde in de periode 1922-1924 aan het Bauhaus in Weimar. In 1928 vestigde hij zich in Amsterdam en stichtte in 1933 de “Nieuwe Kunstschool”, een aan de grondbeginselen van het Bauhaus georiënteerde kunstopleiding.

Paul Citroen als kunstenaar tussen avantgarde en vlucht

Heinrich Neuy Bauhaus Museum

Tot en met 20 maart 2022 toont het Heinrich Neuy Bauhaus Museum kunstwerken van Paul Citroen, die hij realiseerde tussen de 20-er en 40-er jaren van de vorige eeuw. Zijn Joodse afkomst werd in toenemende mate een steeds zwaardere belasting bij het realiseren van nieuw werk. In de 40-er jaren dook Paul Citroen onder en leefde in ballingschap in Nederland.

Als kunstenaar wijdde hij zich vooral aan het realiseren van portretten in tekeningen, schilderijen en foto's. Paul Citroen portretteerde veel onbekende en een flinke hoeveelheid prominente persoonlijkheden, waaronder tal van kunstenaars en schrijvers, zoals Ruth Landshoff, Erwin Blumenfeld en Erika Mann en de danseres en zangeres Chaja Goldstein, die ook hun toevlucht zochten in een ballingschap. De kunstwerken van Heinrich Neuy zijn ook te bewonderen.

Heinrich Neuy Bauhaus Museum, Kirchplatz 5, D-48565 Steinfurt-Borghorst, www.hnbm.de.


Gerelateerde artikelen