Postzegelontwerpers zorgen voor magische verrassingen
Een ontwerp voor de kerstpostzegels 2021 van de Luxemburgse Posterijen heeft een bedoeld of een onbedoeld illusionistische uitstraling. Op het eerste gezicht lijken de zegels van dit jaar te zijn voorzien van een winters grafisch patroon.
Luxemburgse Posterijen
Bij een nadere beschouwing wordt echter snel duidelijk dat de ontworpen gestileerde sneeuwvlokken fascineren door verbazingwekkende symmetrische eigenschappen. Het gebruik van hypersymmetrie, ook wel genoemd “multidimensionale symmetrie”, is een artistieke vorm van representatie die is ontwikkeld door Jens W. Beyrich.
Met de 12 sterren (probeer ze maar te tellen), die de basisvorm van de complete sneeuwvlok vormen, zijn ongeveer 1016 verschillende opstellingen mogelijk. Bij het kijken naar de patronen van de vlakverdelingen, die zelfs driedimensionaal verschijnen, komt ons visuele systeem heftig in reactie. Een flip-flop-effect zorgt voor een onrustige visuele situatie, omdat er geen fixeerpunt kan worden gevonden. Voor verzamelaars van postzegels twee magische juweeltjes.
Gerelateerde artikelen
Top 10 populairste artikelen
- Necker Kubus Illusie
- Figuur van Thiéry
- Müller-Lyer Illusie
- Les in het construeren van visuele en optische illusies
- Maak zelf je 3D illusies
- Surrealisme als kunst tussen droom en werkelijkheid
- Fenomeen van trompe-l'oeil en andere optische illusies
- Optisch bedrog in onze visuele waarnemingen
- Op Art Museum presenteert optische illusies
- Kleurrijke prikkels van Jeroen Krabbé