Praktische toepassingen voor optische microscopie

19 juli 2015

In het Duitstalige leer- en referentieboek “Optische Microscopie” beschrijft auteur Jörg Haus op heldere wijze de opbouw, werking en de modernste ontwikkelingen in het vakgebied van de microscopie. De microscoop is als optisch instrument onlosmakelijk verbonden aan de medische wereld, de biologie, de materiaalkunde en aan de wetenschap en onderzoek. Ook is de microscoop in meerdere uitvoeringen in gebruik bij fraudebestrijding en diverse fabricage- en productiemethoden om de kwaliteit voortdurend te controleren.

Praktische toepassingen voor optische microscopie

Optische Mikroskopie

Hoe de microscoop is ontstaan en zich heeft ontwikkeld tot een zeer gewaardeerd innovatief optisch meetinstrument beschrijft de auteur in het artikel “Een korte geschiedenis van de microscopie”. Dan volgen gedetailleerde bijdragen die verdeeld zijn over de drie delen: “De lichtmicroscoop als optisch instrument”, “Het onzichtbare zichtbaar maken” en “Moderne microscopische methoden”. Binnen deze delen zijn alle denkbare begrippen, onderwerpen en onderdelen van de gehele microscopie tot in detail behandeld en zoveel mogelijk is er gebruik gemaakt van illustraties. Alle afzonderlijke paragrafen bevatten kleine kaders waarin de auteur telkens praktijk en theorie koppelt aan het behandelde onderwerp.

De huidige microscoop kent inmiddels een lange geschiedenis van ruim 420 jaar. De eerste vorm van een microscoop is ontstaan rond 1595 door het werk van Zacharias Jansen (1588-1631) en zijn vader Hans. De microscoop van Jansen is beschreven als een samenstel van drie in elkaar schuivende buisjes met 2 lenzen en een complete lengte van ongeveer 75 cm. Ook uitvinder en pionier Cornelis Jacobszoon Drebbel (1572-1633) gaf aan een eerste model van een microscoop uitgevonden te hebben. Zijn uitvinding dateert echter uit 1621. Het was uiteindelijk de theoloog Johannes Faber (1574-1629) die in 1625 het begrip microscoop beschreef als een woordcombinatie uit de Griekse woorden “micro” en “skopein”.

Praktische toepassingen voor optische microscopie - 2 Praktische toepassingen voor optische microscopie - 3 Praktische toepassingen voor optische microscopie - 4

Anderen als Robert Hooke, Christiaan Huygens en Antoni van Leeuwenhoek droegen bij aan de ontwikkelingen van microscopen. De rijke bijdrage over de geschiedenis van de microscoop bevat nog veel meer interessante feiten, beschrijvingen van uitvindingen en verbeteringen van de objectieven. De auteur beschrijft alle facetten vanaf de loep tot en met twee-fotonen-microscopie. Aandacht is er voorts voor de normering bij microscopen en bijbehorend oculair. De vele afbeeldingen met microscopische opnamen geven het boek praktijkwaarde.

In het boek sluiten meerdere onderwerpen af met een literatuuroverzicht en aan het einde is er een trefwoordenregister. Voor zowel professionele personen als voor geïnteresseerden in optische instrumenten, in het bijzonder de microscoop, biedt het boek een geweldige hoeveelheid informatie voor studie- en referentiedoeleinden.

ISBN 978-3-527-41127-6, “Optische Mikroskopie”, Jörg Haus, Wiley-VCH Verlag, 2014, 220 pagina’s.


Gerelateerde artikelen