Radioactiviteit bracht Marie Curie roem

7 maart 2013

In een educatieve boekenserie onder de titel ‘Sterren!’ verschenen meerdere thema-boekjes over beroemde wetenschappers en onderzoekers. Het lees- en verwerkingsmateriaal stimuleert leerlingen om zelf op onderzoek te gaan naar de inhoud van het betreffende onderwerp. De opzet van het leermateriaal is zeer geschikt als verdiepingsmateriaal voor (hoog)begaafde leerlingen vanaf groep 7. Tot de serie behoort het boekje Marie Curie. Een bijzondere en belangrijke vrouw voor de wetenschap en een baanbrekende natuurkundige en haar leven stond volledig in het teken van het bestuderen van radioactieve straling. Haar onderzoeken heeft andere wetenschappers geholpen om atomen te begrijpen.

Radioactiviteit bracht Marie Curie roem

Bijzondere en belangrijke vrouw voor de wetenschap

Zij was de eerste vrouw die de Nobelprijs ontving in 1903 samen met haar man Pierre voor de resultaten van hun onderzoeken en het ontdekken van nieuwe elementen. In 1911 ontving zij haar twee onderscheiding, de Nobelprijs voor scheikunde. Het boekje presenteert Marie Curie op een aangename en uiterst leerzame wijze met veel foto’s van familiegebeurtenissen. Zij bracht haar twee dochters zelf groot, ondanks haar dagelijkse werk voor de wetenschap en haar rol als echtgenote van een eveneens hard- werkende wetenschapper Pierre Curie.

Radioactiviteit bracht Marie Curie roem - 2 Radioactiviteit bracht Marie Curie roem - 3

Na het overlijden van haar man door een ongeval werd Marie Curie gevraagd voor de functie van professor aan de Sorbonne. Zij werd daarmee de eerste vrouwelijke pro-fessor in deze universiteit. De eenheid van radioactieve straling is uitgedrukt in curie. Het boekje is interessant voor iedereen.

ISBN 978-90-8664-282-3, “Marie Curie”, Elizabeth R.C. Cregan, Uitgeverij Schoolsupport, 2011, 32 pagina’s


Gerelateerde artikelen