Radiologische ontwikkeling draagt bij aan geneeskunde (3)

16 juni 2020

In de hoofdstukken Functie, Structuur en Ontwikkeling gaan de respectievelijke auteurs in op de onderwerpen van het thema. Voor deze gedetailleerde beschrijvingen uit het vakgebied kijkt de lezer eerst naar twaalf pagina’s met kunstwerken waarin licht, donker en contrasten centraal staan.

Radiologische ontwikkeling draagt bij aan geneeskunde (3)

Radiologie in Deutschland

Deze kunstzinnige bijdragen en het grote aantal vakfoto’s, grafieken, tabellen en figuren maken het boek extra aantrekkelijk voor alle vakgenoten, studenten, docenten en voor iedereen met interesse in de boeiende achtergronden van de beeldtechniek, die inmiddels 125 jaar bestaat. Na een inleiding geeft het boek een overzicht van getallen en aantallen in de radiologie.

Enkele interessante feiten (D): een volledige opleiding als radioloog duurt 11 jaar; jaarlijks zijn er 1.670.000 CT-scans; in 1899 werd 18 Mark betaald voor een röntgenbuis; de eerste CT-scan werd gedaan in 1971 en het eerste MRI-beeld in 1979.

In de hoofdstukken maakt de lezer kennis met de dagactiviteiten van een radiologe, met allerlei stappen uit het werk van de radiologen en met procedures, richtlijnen, normen, verslagen en berichten en krijgen informatie over speciale technieken en methoden, zoals nucleaire geneeskunde.

Radiologische ontwikkeling draagt bij aan geneeskunde (3) - 2 Radiologische ontwikkeling draagt bij aan geneeskunde (3) - 3 Radiologische ontwikkeling draagt bij aan geneeskunde (3) - 4
Postzegels met portretten van W.C. Röntgen uit de OF Postzegelcollectie Röntgen, Radiologie, Straling, Licht en Elektromagnetisch spectrum.

De bijdragen van de auteurs uit de klinische en wetenschappelijke praktijk worden afgesloten met een beschouwing over de toekomst van de radiologie. In het jaar 2030 zal de kwaliteit nog hoger zijn door diagnostische analyses met de ondersteuning van kunstmatige intelligentie.

In 2019 vond het 100e Duitse Röntgencongres plaats door de samenwerking tussen de Duitse en Oostenrijkse Röntgenverenigingen DRG en ÖRG. Voor aanvullende informatie over activiteiten van de Duitse Röntgenvereniging kijk op drg.de.

ISBN 978-3-00-062663-0, “Radiologie in Deutschland”, Inga Godhusen, e.a., Deutsche Röntgengesellschaft, 2019, 248 pagina’s.


Gerelateerde artikelen