Roterende kunstwerken als kosmos en kosmologie

18 mei 2014

Met zijn gespiraliseerde kunstwerken als symbolen voor de kosmos en kosmologie is kunstenaar Robert Rotar (1926-1999) een toonaangevende kunstenaar geworden in het gebruik van hulpmiddelen om een fascinerend oeuvre aan kunstwerken te ontwerpen en te realiseren.

Roterende kunstwerken als kosmos en kosmologie

Rotar - Kosmos und Kosmologie

De spiraal is een deel van zijn leven geworden en door zijn speciale zelf ontworpen techniek was hij in staat te experimenteren met vorm en kleur. In de periode tussen de 50er en 80er jaren van de vorige eeuw ontstonden de meeste werken met een spiraal als basis. Rotar ontwierp ook andere vormen van kunst, maar bleef de spiraal toch trouw, hetgeen veelal in een bescheiden vorm in zijn andere kunstwerken zichtbaar blijft. Waar die obsessie precies vandaan komt of hoe die is ontstaan, is nauwelijks na te gaan. In 1966 nam de als Holger Skiebe geboren kunstenaar de naam Robert Rotar aan. Later nam hij voor het gemak Rotar.

Aan het thema spiraal koppelde Rotar een geheel eigen wetenschap en een dynamiek van een scheppende kracht van schijnbaar eenvoudige ronddraaiende lijnen. Bij het kijken naar zijn spiralen voelen bezoekers een zekere aantrekkingskracht om langer te blijven kijken naar het kunstwerk. De catalogus geeft op voortreffelijke wijze zijn leven, zijn techniek en tekenmachine en de gerealiseerde werken kleurrijk weer.

ISBN 978-3-935166-48-5, “Rotar - Kosmos und Kosmologie”, Laura Baumann, Stiftung Museum Schloss Moyland, 2009, 92 pagina’s.

Museum Schloss Moyland, Am Schloss 4, D-47551 Bedburg-Hau, www.moyland.de.


Gerelateerde artikelen