Roy Lichtenstein ontdekt de visuele kracht van affiches (2)

15 mei 2024

Alles begint met de affiche voor de eerste solotentoonstelling in de Leo Castelli Galerie in New York en eindigt met kunstwerken waaraan hij heeft meegewerkt. Zo werkte hij bijvoorbeeld in 1985 samen met Jean-Michel Basquiat, Keith Haring, Yoko Ono en Andy Warhol aan het realiseren van een affiche voor een goed doel. In de expositie worden de kijkers telkens weer verrast door zijn speciale ontwerpen. In 1992 vervaardigde hij een nieuw ontwerp voor een moderne inrichting voor de Oval Office en maakte van de inrichting een gezellig kantoor met een frisse en inspirerende uitstraling.

Roy Lichtenstein ontdekt de visuele kracht van affiches (2)

Tijdens de rondgang in de expositie, tot en met 1 mei 2011 in Oberhausen, maakte de kijker ook kennis met zijn laatste werken. Het ontwerp “Landscapes in the Chinese style” ontstond in 1996 en diende eveneens als aankondiging en promotie voor de gelijknamige expositie bij Leo Castelli in New York en voor het Museum of Fine Arts in Bosten ontwierp hij in 1997 een overeenkomend motief voor zijn landschappen in Chinese stijl. Bij de expositie verscheen een kleine kleurrijke catalogus.

ISBN 978-3-932236-23-5, “Roy Lichtenstein - Posters and more”, Christine Vogt, Ludwig Galerie Schloss Oberhausen, 2011, 16 pagina’s.


Gerelateerde artikelen