Samenvatting over het leven en werk van wetenschapper: Isaac Newton (1642-1727)

28 juli 2024

Sir Isaac Newton, geboren in Woolsthorpe, Engeland, was een wis- en natuurkundige, astronoom, alchemist, muntmeester en theoloog. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke wetenschappers aller tijden en als een sleutelfiguur in de wetenschappelijke revolutie. Zijn wetenschappelijke publicatie “Mathematische Principes van de Natuurfilosofie” (Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica), gepubliceerd in 1687, legde de basis voor de klassieke mechanica.

Samenvatting over het leven en werk van wetenschapper: Isaac Newton (1642-1727)

Newton wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke wetenschappers.

Isaac Newton formuleerde de drie wetten van de beweging, die het fundament vormen voor de studie in de klassieke mechanica: de wet van de traagheid, de wet van de verhouding tussen kracht en versnelling en de wet van actie en reactie. Deze wetten hielpen het begrip van beweging en kracht te verenigen en te verklaren, van de beweging van hemellichamen tot de beweging van objecten op aarde.

Hij formuleerde de wet van de universele zwaartekracht, die stelt dat elk paar objecten in het universum elkaar aantrekt met een kracht die recht evenredig is met het product van hun massa’s en omgekeerd evenredig met het kwadraat van de afstand tussen hun middelpunten. Deze wet verklaarde niet alleen de val van een appel naar de aarde maar ook de beweging van planeten en kometen. Newton droeg ook aanzienlijk bij aan de optica, waaronder de ontdekking dat wit licht bestaat uit een spectrum van kleuren, die zichtbaar kunnen worden gemaakt door een prisma.

Zijn werk op dit gebied leidde tot de ontwikkeling van de reflecterende telescoop. Ook droeg hij bij aan de wiskunde, onder andere door de ontwikkeling van de differentiaal- en integraalrekening (en onafhankelijk van Leibniz), die essentieel zijn voor de moderne wis- en natuurkundige. Zijn werk kenmerkt een keerpunt in de geschiedenis van de wetenschap, om theorieën te onderbouwen en wiskunde als de taal van de natuurkunde vestigde. Zijn ontdekkingen en methoden legden de basis voor de moderne wetenschap. Zijn erfenis blijft voor altijd voortbestaan in de bredere wereld.


Gerelateerde artikelen