Samenvatting over het leven en werk van wetenschapper: Wilhelm Röntgen (1845-1923)

21 augustus 2024

Wilhelm Conrad Röntgen was een Duitse natuurkundige die beroemd werd door de ontdekking van röntgenstralen, een prestatie die de medische diagnose en behandeling ingrijpend heeft veranderd. Geboren op 27 maart 1845 in Lennep, nu een stadsdeel van Remscheid, Duitsland, begon hij zijn academische carrière in de natuurkunde en was hij vooral geïnteresseerd in experimentele fysica.

Samenvatting over het leven en werk van wetenschapper: Wilhelm Röntgen (1845-1923)

W.C. Röntgen ontving in 1901 de allereerste Nobelprijs voor Natuurkunde.

Op 8 november 1895, terwijl hij experimenten uitvoerde met de kathodestraalbuizen in zijn laboratorium aan de Universiteit Würzburg, ontdekte Röntgen een nieuwe soort straling die in staat was om door verschillende materialen te dringen en gedetailleerde beelden van de interne structuur van objecten te produceren. Hij realiseerde zich dat deze stralen, die hij ‘X-stralen’ noemde door hun nog onbekende aard, door menselijk weefsel konden gaan, maar geblokkeerd worden door botten en metalen, wat een mogelijkheid bood om in het lichaam te kijken zonder invasieve procedures.

Samenvatting over het leven en werk van wetenschapper: Wilhelm Röntgen (1845-1923) - 2 Samenvatting over het leven en werk van wetenschapper: Wilhelm Röntgen (1845-1923) - 3 Samenvatting over het leven en werk van wetenschapper: Wilhelm Röntgen (1845-1923) - 4

Röntgens eerste bekende röntgenfoto was van de hand van zijn vrouw, waarop haar botten en haar trouwring duidelijk zichtbaar waren. De afbeelding bracht een sensatie toen hij deze in december 1895 publiceerde en al snel werd de medische potentie van röntgenstralen wereldwijd erkend. Voor de ontdekking van de röntgenstralen ontving Röntgen in 1901 de allereerste Nobelprijs voor Natuurkunde.

Zijn ontdekking opende nieuwe wegen in de medische wetenschap, met name in de diagnose en behandeling van ziekten en verwondingen, waardoor artsen voor het eerst de mogelijkheid kregen om in het menselijk lichaam te kijken zonder te snijden. Dit leidde tot de ontwikkeling van radiologie als een medisch specialisme. Röntgen schonk het merendeel van het prijzengeld aan zijn universiteit en weigerde zijn naam te verbinden aan zijn ontdekking, waarbij hij wel de voorkeur gaf aan het gebruik van de term “röntgenstralen”. Wilhelm Röntgen overleed op 10 februari 1923, maar zijn bescheidenheid blijft voor altijd in onze herinnering.


Gerelateerde artikelen