Schilderijen National-Bank in Ludwig Museum Koblenz (1)

8 augustus 2024

Met de titel “Reflections” presenteert het Ludwig Museum Koblenz ongeveer tachtig werken, uit de omvangrijke internationale kunstcollectie van de National-Bank Essen met meer dan 200 kunstwerken, tot en met 8 september 2024. Gedurende tientallen jaren bouwde de Nationale Bank in Essen een hoogwaardige kunstcollectie op, die ze nu met geselecteerde items in musea presenteert. Aanleiding voor dit besluit was het 100-jarig bedrijfsjubileum in 2021 en omdat de bank zich sterk verbonden voelt met de regio en haar cultuur.

Schilderijen National-Bank in Ludwig Museum Koblenz (1)

reflections. Positionen aus der National - Bank Sammlung

De bijzondere focus van de collectie ligt op het culturele gebied van het Ruhrgebied, op kunstenaars uit Noordrijn-Westfalen en uit de directe omgeving van de kunstacademie van Düsseldorf, van waaruit talrijke kunstenaars een internationale bekendheid verwierven.

Schilderijen National-Bank in Ludwig Museum Koblenz (1) - 2 Schilderijen National-Bank in Ludwig Museum Koblenz (1) - 3 Schilderijen National-Bank in Ludwig Museum Koblenz (1) - 4
Afb. 1 Het vooraanzicht van het Ludwig Museum in een historisch gebouw, met links de museumingang. Afb. 2 Defending a dream, David Czupryn, 2016, 207 x 108,5 cm, olieverf op doek; National-Bank collectie.

Onder hen bevinden zich respectievelijk de rectoren Markus Lüpertz en Anthony Cragg, maar ook voormalige en huidige hoogleraren zoals Katharina Grosse, Konrad Klapheck, Imi Knoebel, Klaus Rinke en Katharina Sieverding. Ook zijn er werken te zien van onder andere Siegfried Anzinger, Stephan Strahlhohl, Albert Oehlen, Bernd en Hilla Becher, Franz Erhard Walther, AR Penck, Peter Bömmels, Paco Knöller en Peter Brüning. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-86832-800-4, “reflections. Positionen aus der National - Bank Sammlung”, Beate Reifenscheid en Thomas A. Lange, Wienand Verlag, 2024, 199 pagina’s, € 35.


Gerelateerde artikelen