Schilderkunst gebaseerd op psychische stoornissen

10 juni 2014

Ter gelegenheid van de tentoonstelling “Surrealismus und Wahnsinn” in het Museum Sammlung Prinzhorn van de Psychiatrische Universiteitskliniek in het Duitse Heidelberg verscheen een catalogus met de gelijke titel. Met vele reproducties en zeer interessante vergelijkingen tussen het werk van bekende surrealisten en het werk van geesteszieke kunstenaars.

Schilderkunst gebaseerd op psychische stoornissen

Surrealism and Madness

En er is een boeiende en verbazingwekkende overeenkomst te zien! Het museum heeft, op een collectie van sculpturen van Karl Genzel na, geen permanente opstellingen van kunstwerken. Twee- tot driemaal per jaar organiseert het museum een tentoonstelling met kunstwerken, waarvan inhoud en uitstraling alles te maken hebben met het gebeuren in de kliniek. Het concept van de expositie is gebaseerd op het boek “Bildnerei von Geisteskranken” uit 1922 van Hans Prinzhorn. Toen Max Ernst het boek zag werd hij onmiddellijk verliefd op dit boek en nam een exemplaar direct mee naar Parijs om het te laten zien aan zijn vele surrealistische kunstvrienden. Ook zij werden enthousiast en benoemden dit boek als “Bijbel van de Surrealisten”. Met de expositie toonden de samenstellers met tekeningen, boeken, grafiek en publicaties duidelijk, welke aantrekkingskracht uit gaat van de “Esthetiek van de Waanzin” op beroemde kunstenaars als Max Ernst, Salvador Dalí, André Masson en Hans Bellmer. Een zeer inspirerende kunstuitgave voor studenten in kunstgeschiedenis en geïnteresseerden in de achtergronden van het surrealisme.

ISBN 978-3-88423-338-2, “Surrealism and Madness”, Thomas Röske en Ingrid von Beyme, Verlag Das Wunderhorn, 2009, 208 pagina’s.


Gerelateerde artikelen