Snelle visuele indrukken door onze oogbewegingen

1 november 2016

Onze ogen maken 3 tot 5 bewegingen per seconde zonder enige invloed van buiten af. De snelle bewegingen helpen ons om de omgeving waarin wij dagelijks leven te observeren en de juiste beslissingen te kunnen nemen. In de afgelopen jaren van wetenschappelijk onderzoek en beschikbaarheid van de nieuwste ontwikkelingen in het onderzoek naar de oogbewegingen, is een schat aan onderzoeksresultaten op de markt verschenen. Uit de hoeveelheid aan beschikbare studie- en onderzoeksresultaten en vanuit eigen ervaringen heeft een team van zes wetenschappers een bijzonder studie- en referentieboek opgezet.

Snelle visuele indrukken door onze oogbewegingen

Eye Tracking

Oogbewegingen, de bijbehorende visuele waarnemingen en de visuele en neurologische uitwerkingen ervan hebben grote aantrekkingskracht op wetenschappers en onderzoekers in het vakgebied Fysiologie en Psychologie en in meerdere aangrenzende disciplines. Psychologen, neurologen, oogheelkundigen, sportwetenschappers en meerdere ontwikkelaars van apparaten en meetsystemen hebben belangstelling in oogbewegingen om verschillende beweegredenen. Meerdere technologische en innovatieve ontwikkelingen en praktische toepassingen ervan zijn min of meer voor een optimaal product en resultaat afhankelijk van opgedane ervaringen door oogbewegingen.

De auteurs zorgden voor een groot aantal voorbeelden van succesvolle experimenten en analyses van data. De inhoud van het geboden studie- en referentiemateriaal is verdeeld in drie delen. Aan de behandeling van de specifieke onderwerpen gaat een korte inleiding vooraf over de structuur van het boek en de wijze waarop oogbewegingen in het algemeen worden beoordeeld en worden vastgesteld.
Vanuit de geschiedenis is bekend dat de eerste meetapparaten om oogbewegingen vast te stellen dateren uit een periode van de late jaren van de 19e eeuw.

Ze waren technisch moeilijk te bouwen, waren voornamelijk mechanisch en waren niet comfortabel voor de te onderzoeken personen. Bekende onderzoekers uit die eerste periode in 1898 zijn de wetenschappers Huey en Delabarre. Zij gebruikten bijzondere hulpmiddelen en methoden om de proefpersonen hun hoofd stil te laten houden. Voor de lezers een waardevol beeld van het lange traject om uiteindelijk nu super professioneel alle aspecten van bewegingen van ogen te kunnen meten en de resultaten te analyseren en te verwerken. Het studieboek is bijzonder waardevol voor alle wetenschappers, onderzoekers en geïnteresseerden in de achtergronden van onze visuele waarneming en daarin specifiek voor bewegingen van ogen.

ISBN 978-0-19-873859-6, “Eye Tracking”, Kenneth Holmqvist, Marcus Nyström, e.a. Oxford University Press, 2011, 537 pagina’s.


Gerelateerde artikelen