Speciale herdenkingszegels voor Joseph von Fraunhofer (2)

23 maart 2023

Hij onderkende vrij snel de uitzonderlijke begaafdheid van de jongen en zorgde ervoor dat hij zich in de wis- en natuurkunde bekwaamde. Tevens leerde hij slijpen van lenzen en werd als opticus aangesteld bij het bedrijf van de bekende uitvinder en constructeur Georg von Reichenbach, waaraan Von Utzschneider als zakenman nauw verbonden was.

Speciale herdenkingszegels voor Joseph von Fraunhofer (2)

Klooster Benediktbeuern

In 1806, hij was toen 19 jaar, gaf Von Utzschneider de ijverige en doelbewuste Fraunhofer de leiding over de glasfabriek behorend bij het instituut, op het terrein van het voormalige klooster in Benediktbeuern ten zuiden van München. De ontwikkelingen van nieuwe glassoorten, verbeteringen bij de glasfabricage en een perfectionering van het ontwerpen en bouw van optische instrumenten leidden tot succesvolle verkopen en financiële bedrijfsresultaten.

Speciale herdenkingszegels voor Joseph von Fraunhofer (2) - 2 Speciale herdenkingszegels voor Joseph von Fraunhofer (2) - 3
Joseph von Fraunhofer (m) demonstreert in 1814 een spectroscoop aan Georg von Reichenbach (r) en Joseph von Utzschneider. Afbeelding naar een schilderij (1897) van Rudolf Wimmer (1849-1915). Bron: Wikipedia.

Het bedrijf produceerde vele telescopen, verrekijkers, microscopen, loepen en astronomische telescopen in een tot die tijd nog niet geëvenaarde optische kwaliteit. De optische instrumenten van Fraunhofer werden overal in Europa verkocht en toegepast. Hij leerde van de Zwitser Pierre-Louis Guinand een methode om zeer homogeen flintglas te maken, een materiaal dat onontbeerlijk was voor de fabricage van achromatische lenzen.

Hij ontwikkelde zich verder tot een bedreven lenzenslijper met een grote kennis van de optica. Fraunhofer was een vindingrijk en begaafd werktuigbouwkundige. In 1819 voltooide hij zijn meesterwerk, een objectief met een opening van 244 mm voor de Russische sterrenwacht in Dorpat (nu Tartu, Estland). De met dit objectief gebouwde telescoop steunde op een nieuwe uitvinding van hem: een statief met een zogenaamde Duitse montering. Dit optische instrument bestaat nog steeds en werd in 1993 gerestaureerd. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen