Spel tussen licht en illusies in expositie Magie van het licht (2)

31 mei 2023

Zelfs vandaag de dag is de manier waarop het oog en visueel centrum van ons brein werken nog steeds niet tot in elk detail bekend en begrepen. Toch kunnen opticiens, glazenmakers en ambachtslieden sinds de vroegmoderne tijd terugvallen op groeiende kennis. Kunstschilders verwarden kijkers door optisch bedrog, trompe l’oeil en kantelende beelden, maar ook met onmogelijke objecten.

Spel tussen licht en illusies in expositie Magie van het licht (2)

Museum im Zeughaus in Vechta

Hoe licht, kleuren en het menselijk oog door wetenschappers werden onderzocht, is in deze expositie vooral door actieve experimenten aangetoond. Hoe kun je met een prisma het spectrum van licht zichtbaar maken? Wat is breking en hoe kun je het toepassen? Wat doet het oog en hoe kan het worden misleid? Alles kan onderzocht en aangetoond worden.

Wat is licht eigenlijk?
Sinds de oudheid hebben wetenschappers en onderzoekers geprobeerd te doorgronden wat licht eigenlijk is en waaruit het bestaat. Het is al lang bekend dat glasobjecten gebruikt kunnen worden om uit een lichtstraal het spectrum van de regenboog te genereren. Maar niemand wist waar de spectrale kleuren over gingen. Worden ze alleen gecreëerd door breking, of waren ze er altijd al? Wat is dan kleur eigenlijk?

Spel tussen licht en illusies in expositie Magie van het licht (2) - 2
Beelden gingen bewegen (li) en werden 3D-foto’s.

Deze kleuren kunnen worden gezien door breking met behulp van een prisma. Wanneer ze elkaar overlappen ontstaat er weer wit licht. Individuele kleuren kunnen niet verder worden gebroken en deze kennis gaat terug tot de Engelse natuurkundige Sir Isaac Newton (1643-1727). Licht bestaat uit deeltjes zonder eigen massa, de zogenaamde fotonen. Licht heeft ook de vreemde eigenschap dat het zich in golven verspreidt. (Wordt vervolgd).

Museum im Zeughaus, Zitadelle 15, D-49377 Vechta, www.museum-vechta.de.


Gerelateerde artikelen