Studieboek voor onderzoek en bewerking van beelden (1)

4 juni 2024

Van het bekende studie- en referentieboek “Toegepaste beeldbewerking en -analyse” verscheen recent een 2e en uitgebreidere druk voor het gebruik in verschillende opleidingen op hoger technisch en universitair opleidingsniveau en in diverse specialistische opleidingen en bij nascholingen. Het uitgebreide studieboek bevat over de genoemde onderwerpen en de bijbehorende thematische benaderingen informatie en leerstof over methoden, concepten en algoritmen in de optische technologie, optische meettechnologie en industriële kwaliteitscontrole.

Studieboek voor onderzoek en bewerking van beelden (1)

Angewandte Bildverarbeitung und Bildanalyse

Digitale beeldverwerking is een integraal onderdeel geworden van veel industriële gebieden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt op het gebied van kwaliteitsonderzoek en materiaaltesten, bij het onderzoek van geologische en mineralogische structuren, bij de ontwikkeling van complexe beeldvormingsprocessen en bij de besturing en automatisering van processen. Bovendien worden beeldverwerkingsalgoritmen vaak opgenomen in moderne digitale camera’s en beeldopname-apparatuur. Met behulp van wiskundige principes worden uitgevoerde beeldtransformaties beoordeeld op hun effect en worden resultaten van beeldanalyses zorgvuldig met elkaar vergeleken op de verwachte nauwkeurigheid.

Bijzondere aandacht wordt besteed aan de algoritmische implementatie en het inschatten van de verwachte rekensnelheid. Talrijke en gemakkelijk te volgen voorbeelden, evenals taken en oplossingen onderstrepen het karakter van het studieboek. De presentatie van sommige algoritmen in de vorm van de broncode stelt lezers in staat hun eigen methoden te implementeren en zelfstandig te programmeren. Op de in het studieboek aangegeven website is als aanvullend lesmateriaal een kleine software-bibliotheek beschikbaar, waarmee de gebruiker van het boek beschreven methoden kan illustreren en met beeldgegevens kan experimenteren. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-446-47910-4, “Angewandte Bildverarbeitung und Bildanalyse”, Joachim Ohser, Carl Hanser Verlag, 2024, 2e druk, 317 pagina’s, € 39,99.


Gerelateerde artikelen