Studieboek voor onderzoek en bewerking van beelden (2)

5 juni 2024

Het boek is bedoeld voor studenten elektrotechniek, in het bijzonder automatiseringstechniek en mechatronica, informatica, materiaalkunde en optische technieken. Het is ook bedoeld voor de ontwikkelaars van beeldverwerkingssystemen en ingenieurs die zich bezighouden met het gebruik van deze systemen in een industriële onderzoeks- en productieomgeving. Voor de tweede editie werden meerdere illustraties in het leerboek in vier kleuren gedrukt en uitgebreid met het onderwerp beeldanalyse.

Studieboek voor onderzoek en bewerking van beelden (2)

Angewandte Bildverarbeitung und Bildanalyse

Digitale beeldverwerking is al tientallen jaren een zich snel ontwikkelend gebied. De redenen liggen in de steeds grotere verscheidenheid aan beeldvormingsmethoden, de inmiddels talloze toepassingsgebieden en verfijnde technische mogelijkheden voor het verwerken en analyseren van verzamelde beeldgegevens. In het boek is de leerstof verdeeld over acht samenhangende hoofdstukken. Gebruikers van het boek moeten wel beschikken over kennis van de hogere wiskunde, differentiaal- en integraalrekening en bekend zijn met digitale rekentechnieken.

Hoofdstuk 1 behandelt enkele basisprincipes van beeldverwerking. Sommige filters die belangrijk zijn voor de toepassing, zoals morfologische transformaties, lineaire en morfologische filters. Tevens is er informatie over het RGB-kleurenmodel en beeldruis. De verschillende beschikbare methoden en aspecten van het filteren van beelden komt aan de orde in hoofdstuk 2. Vormen van uitvoeringen van beeldtransformaties zijn behandeld in hoofdstuk 3. Voor een behandeling van Fourier-transformatie is hoofdstuk 4 gereserveerd.

Deze transformatiemethode heeft in de beeldbewerking een zeer breed spectrum van toepassingsmogelijkheden. In de hoofdstukken 5 en 6 zijn meerdere toepassingen van Fourier-transformatie gedetailleerd uitgewerkt en in beeld gebracht. Tenslotte wordt nog in hoofdstuk 7 op enige aspecten ingegaan van digitale beeldanalyse. Hoofdstuk 8 geeft informatie over oplossingen en antwoorden van oefenopgaven. Het waardevolle studieboek sluit af met een overzicht van symbolen en afkortingen, een flinke lijst van geraadpleegde of aanvullende literatuur en een index van trefwoorden.

ISBN 978-3-446-47910-4, “Angewandte Bildverarbeitung und Bildanalyse”, Joachim Ohser, Carl Hanser Verlag, 2024, 2e druk, 317 pagina’s, € 39,99.


Gerelateerde artikelen