Studiedagen voor wiskunde inspireren wiskundedocenten

16 december 2014

Op 30 en 31 januari 2015 vindt weer het jaarlijkse evenement Nationale Wiskunde Dagen plaats in het congrescentrum van NH Leeuwenhorst te Noordwijkerhout. Wiskundedocenten doen nieuwe ideeën op en zijn gedurende twee dagen creatief en actief met het vak bezig. Dat kan door te luisteren naar een goed verhaal, door actief mee te doen in werkgroepen en door met collega’s van gedachten te wisselen.

Studiedagen voor wiskunde inspireren wiskundedocenten

Nationale Wiskunde Dagen 2015

De 21e NWD - Nationale Wiskunde Dagen bieden die gelegenheid en zijn bedoeld voor alle wiskundedocenten die les geven aan leerlingen van 12 tot en met 18 jaar van ieder schooltype. Nieuwe ontwikkelingen en vergeten hoogtepunten wisselen elkaar af in een gevarieerd programma van plenaire lezingen en meer dan 35 parallelle werkgroepen in thema’s gegroepeerd. Daarnaast is er onder andere een wisquiz en een uitgebreide informatiemarkt.

In het nu al beschikbare uitgebreide programma aan lezingen en werkgroepen hebben de organisatoren gezorgd voor onder andere de onderwerpen als priemgetallen, zin en onzin met statistiek, kijken in de ruimte, denken door doen, wiskunde achter het gokken, wiskunde en cognitieve wetenschap en de zwaartekracht, de kracht van wiskunde. In de interessante voordracht 3D en perspectief wordt ingegaan op het verschijnsel van het optisch bedrog.

Studiedagen voor wiskunde inspireren wiskundedocenten - 2 Studiedagen voor wiskunde inspireren wiskundedocenten - 3
Postzegels met optische illusies inspireren ook wiskundigen.

Veel optische illusies zijn geconstrueerd door mis-/gebruik te maken van perspectief. Door te manipuleren met meetkundige fenomenen kun je toeschouwers al snel op het verkeerde been zetten. Kunstenaar M.C. Escher maakte op overtuigende wijze gebruik van optisch bedrog in een aantal van zijn beroemde kunstwerken. In de voordracht wordt tevens ingegaan op 3D stereofotografie, waarmee werkelijkheid in driedimensies wordt vastgelegd. Twee gescheiden beelden worden in ons brein vertaald naar een 3D perspectief.

De eerste avond wordt opgeluisterd door hoogleraar Hendrik Lenstra, die de wiskundige structuur achter Eschers bekende litho ‘Prentententoonstelling’ ontrafelt. Kijk voor aanvullende informatie op de website www.fisme.science.uu.nl/nwd.