Tan Ping kiest in werk voor abstracte en grafische vorm (1)

1 februari 2025

Het complexe en gelaagde werk van Tan Ping wordt gekenmerkt door een zelfverzekerde abstracte vormentaal, die veelal oscilleert tussen schilderkunstige en grafische gebaren. Hij is opgeleid in de Chinese traditie en sinds eind jaren tachtig tegelijkertijd ervaren geworden in vormen van de westerse kunst. Hij ontwikkelde een mondiale beeldtaal waarin beide culturen tot uiting komen. De betrokkenheid bij de westerse schildertraditie en een integratie van de spirituele wortels van de Chinese inktschildering blijven zichtbaar in zijn werken.

Tan Ping kiest in werk voor abstracte en grafische vorm (1)

Tan Ping. Body of Abstraction

Tan Ping was meest recentelijk professor aan de Chinese Centrale Academie voor Schone Kunsten in Beijing. Hij voltooide daar in 1984 zijn studie grafiek. Als winnaar van de “West-Duitse Culturele Uitwisselingsbeurs van de Duitse Academische Uitwisselingsdienst” kwam hij in 1989 naar Duitsland. Hij studeerde aan de Berlijnse Hogeschool voor de Kunsten, waar hij een Master of Arts behaalde en als masterstudent van Klaus Fußmann in de afdeling Vrije Kunst afstudeerde.

Hij wordt beschouwd als een protagonist van de Chinese abstracte kunst, een pionier op het gebied van hedendaags Chinees kunstontwerp en een promotor van de ontwikkeling van experimentele kunst. In de veertig jaar van zijn artistieke werk heeft Tan Ping altijd diverse gebieden verkend, zoals schilderkunst, grafiek, multimedia en design. (Wordt vervolgd).

Tan Ping kiest in werk voor abstracte en grafische vorm (1) - 2

ISBN 978-88-366-5995-1, “Tan Ping. Body of Abstraction”, Beate Reifenscheid, e.a., Verlag Silvana Editoriale, 2024, 200 pagina’s, € 34.

Ludwig Museum im Deutschherrenhaus, Esther-Bejarano-Straβe 1, D-56068 Koblenz, www.ludwigmuseum.org.


Gerelateerde artikelen