Theorie, toepassingen en methoden van laserfysica

7 februari 2013

De laser is één van de meest fascinerende ontwikkelingen in de moderne natuurkunde sinds de eerste experimenten in 1960 door de Amerikaanse wetenschapper T.H. Maiman. De laser heeft grote gebieden van de fysica sterk beïnvloed, alsmede in andere gebieden van de wetenschap bijgedragen aan nieuwe moderne ontwikkelingen.

Theorie, toepassingen en methoden van laserfysica

Grundlagen und Anwendungen für Physiker, Maschinenbauer und Ingenieure

De unieke kwantummechanische eigenschappen van het laserlicht, de coherentie van de lichtstraling en de wisselwerking met atomen en moleculen, openen voortdurend nieuwe onderzoeksgebieden voor de spectroscopie in de fysica, chemie en biologie. Het gebruik van de laser maakt het onderzoekers mogelijk onder extreme omstandigheden diepgaand onderzoek te verrichten.

Het nieuwe studieboek “Laserphysik” behandelt de belangrijkste theoretische principes, toepassingen, resultaten en methoden van de moderne laserfysica op een praktische en duidelijke wijze. De inhoud is ontstaan vanuit colleges voor de leerstof Laserfysica aan het Instituut voor Optica en Fotonica in Karlsruhe met een benadering voor universitaire opleidingen. De behandelde leerstof slaat een brug tussen bijvoorbeeld spectroscopisch meetbare grootheden en theoretische beschrijvingen van continue en gepulste laserbronnen.

Het studieboek bevat vijf samenhangende hoofdstukken met vele mathematische en didactische leer- en ervaringsmodellen in moderne notaties en richt zich ook op een gebruik door technici in de praktijk.

ISBN 978-3-642-32647-9, “Laserphysik”, Marc Eichhorn, Springer-Verlag, 2013, 188 pagina’s


Gerelateerde artikelen