Thomas Ruff boeit de kijker met zijn creatieve fotografie

27 juli 2024

Met de tentoonstelling “Thomas Ruff” toonde museum K20 een uitgebreid overzicht van een van de belangrijkste representanten van de fotografieschool in Düsseldorf. De fototentoonstelling bracht series uit de jaren negentig, die zijn unieke conceptuele benaderingen van fotografie documenteren en een nieuwe fotoserie die voor het eerst in K20 te zien was.

Thomas Ruff boeit de kijker met zijn creatieve fotografie

Thomas Ruff

Voor ‘Tableaux chinois’ putte Ruff uit Chinese propagandafoto's. Parallel aan de tentoonstelling van Thomas Ruff toonde K20 een collectiepresentatie met de titel ‘Technology Transformation. Photography and Video in the Art Collection’, dat zich ook bezighoudt met artistieke fotografie en technische beeldvormingsprocessen in de kunst. Met zijn bewerkingen van foto’s uit veel verschillende bronnen geeft Ruff op een ongelooflijk slimme manier commentaar op de manier waarop we naar de beelden in onze gedigitaliseerde wereld kijken.

Door zijn virtuoze gebruik van digitale beeldbewerking confronteert hij ons met een kritische blik op het beeldma-teriaal dat hij gebruikt en de historische, politieke en epistemologische betekenis ervan. Uit de serie ‘ma.r.s.’, gemaakt tussen 2010 en 2014, zijn acht nooit eerder vertoonde werken te zien waarvoor Ruff beelden gebruikte van een NASA Marssonde. Gezien door een 3D-bril vouwt het ruige oppervlak van de rode planeet zich op in de ruimte voor en achter het oppervlak van de grootformaatbeelden. De stevige catalogus toont op A4-formaat deze serie van tien 3D-anaglyfenfoto’s.

ISBN 978-3-7913-5980-9, “Thomas Ruff”, Susanne Gaensheimer en Falk Wolf, Prestel Verlag, 2020, 240 pagina’s + 3D-anaglyfenbril.


Gerelateerde artikelen