Toekomst van de fotografie is begonnen in het jaar 1839

23 juli 2015

Met het schrijven en samenstellen van het boek “Neues Licht” heeft auteur en onderzoeker Steffen Siegel een geweldige prestatie van afbeeldingen, tekeningen, foto’s, geschriften, brieven, publicaties en aantekeningen verzamelen, vertalen, bewerken en toelichten met succes afgerond. Met de resultaten van zijn baanbrekend onderzoek in archieven en literatuur geeft hij een uitvoerige toelichting over reeds verzamelde kennis, ervaring en ontstane discussies bij het begin van het fenomeen fotografie.

Toekomst van de fotografie is begonnen in het jaar 1839

Neues Licht

In het geweldig interessante boek zijn nagenoeg alle feiten en gebeurtenissen rondom de “geboorte” van de fotografie in 1839 uitvoerig beschreven. Beroemde namen als Niépce, Daguerre en Talbot staan aan de basis van één van de belangrijkste uitvindingen aan het begin van de 19e eeuw. Ruim voor dit inmiddels internationaal geaccepteerde jaartal doken op verschillende plaatsen in de wereld originele fotoplaten met herkenbare beelden op en werd er volop gepubliceerd over deze revolutionaire ontwikkelingen.

Bekend zijn de prestaties van Joseph Nicéphore Niépce, die uiteindelijk in 1826 zijn eerste met hulp van een camera obscura gemaakte foto’s presenteerde. Het is voorts bekend dat de eerste contacten tussen Niépce en Louis Jacques Mandé Daguerre van 1826 dateren. In 1833 overleed Niépce en zijn zoon nam alle uitvindingen en activiteiten van zijn vader over en deed daarna zaken met Daguerre. Hij maakte er overigens totaal geen geheim van dat Niépce hem in 1824 vertelde over zijn mogelijke uitvindingen.

Bedrog, list, afgunst, spionage en manipulatie hebben naast kennis, experimenten,
teleurstellingen, successen en ervaringen een rol gespeeld bij de voorbereiding en de uiteindelijke keuze voor een officiële presentatie van de uitvinding van de fotografie op 19 augustus 1839 tijdens een bijeenkomst aan de Academie voor Wetenschap in Parijs. De auteur van het boek heeft zo te zien alle beschikbare berichten en aantekeningen van ooggetuigen weten op te sporen. Voor docenten en studenten Fotografie en Multimedia een meer dan uitstekende informatie- en referentiebron voor studie en werk en voor liefhebbers om meer te weten te komen over de historische achtergronden van fotografie. Een publicatie die absoluut niet mag ontbreken in bibliotheken van universiteiten.

ISBN 978-3-7705-5736-3, “Neues Licht”, Steffen Siegel, Wilhelm Fink Verlag, 2014, 518 pagina’s.


Gerelateerde artikelen