Van druktechnieken op weg naar het moderne internet

15 maart 2025

Onder de titel “Von Gutenberg zum Internet” verscheen bij de Zwitserse Post rond 2010 een interessante brochure over vele belangrijke ontwikkelde stappen in wetenschap, technologie en vernuft, die uiteinlijk ons het wereldwijde functionerende internet hebben gebracht. De titel van de brochure was in 2009 het motief van een internationaal opgezette wedstrijd voor het ontwerpen van de mooiste postzegels.

Van druktechnieken op weg naar het moderne internet

Von Gutenberg zum Internet

Dit speciale geschiedenisboekje toont niet alleen de ontwikkeling van de druktechniek en moderne elektronische communicatie, maar legt ook de nadruk op de postzegel als veelzijdig drukproduct en kunsthistorisch document van die belangrijke periode tussen Gutenberg en het internet. De auteur geeft beschrijvingen over het werk van enkele belangrijke personen, die veel bijdroegen aan de ontwikkeling van de boekdrukkunst, zoals Johannes Gutenberg, Alois Senefelder, Friedrich König en Ottmar Mergenthaler.

Ook maakt de lezer kennis met Sir Rowland Hill, de uitvinder van de postzegel en worden de zes bekende druktechnieken voor postzegels voorgesteld, waaronder die van de lenticulaire en holografische productiemethoden. Op het gebied van de moderne elektronische communicatie gingen een aantal tamelijk eenvoudige maar toen effectieve systemen vooraf. De publicatie beschrijft de bijdragen van Alexander Graham Bell, Guglielmo Marconi en Konrad Zuse. Bell is bekend geworden als de uitvinder van de telefoon en liet in 1876 “zijn” spreek- en ontvangstapparaat patenteren.

Van druktechnieken op weg naar het moderne internet - 2 Van druktechnieken op weg naar het moderne internet - 3 Van druktechnieken op weg naar het moderne internet - 4

Als mijlpaal geldt ook Marconi’s idee om elektromagnetische golven te gebruiken voor de draadloze telecommunicatie. Zuse droeg bij aan het feit dat wij tegenwoordig via onze computer e-mailen, chatten, googlen en internetten en alles is voor ons allemaal inmiddels vanzelfsprekend. Dat is te danken aan zijn uitvinding van de eerste programmeerbare mechanische rekenmachine, die de deur opende voor de toekomst.

“Von Gutenberg zum Internet” is een uitgave van de Zwitserse Post in Bern, is geschreven door René Bracher, heeft 24 pagina’s en bevat 5 originele zegels.


Gerelateerde artikelen