Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (15c)

23 mei 2020

Al spoedig werden er aanvullende beeldtechnieken en beeldmaterialen ontwikkeld en op de markt gebracht, zoals stereodia’s, stereofilms en stereoprojecties. Parallel aan al deze ontwikkelingen ontstond er tevens een andere vorm van een 3D-beeldtechniek, zoals de techniek van de anaglyfen foto- en filmbeelden of anaglyfenbeelden op andere beelddragers. Ook voor deze 3D-anaglyfenbeeldtechniek zijn projectietechnieken ontwikkeld en in gebruik.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (15c)

Visuele verrassingen met 3D-anaglyfenbeelden.

Het bekijken van anaglyfenbeelden vraagt wel om het gebruik van bepaalde optische hulpmiddelen. In de anaglyfenbeeldmethode kunnen 3D-beelden in druk of in projectie verschijnen. Ook deze 3D-techniek maakt gebruik van twee bijna identieke beelden van dezelfde scène en veelal opgenomen met een 3D-opnametechniek of ontstaan uit 3D-bewerkingstechniek.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (15c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (15c) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (15c) - 4

Tegenwoordig wordt beeld één in rood en beeld twee in cyaan gerealiseerd en worden beide beelden iets uit elkaar geordend bekeken door een bril met overeenkomende kleurenfilters. In het verleden werden de beelden in rood en groen gerealiseerd. Het basismateriaal van twee beelden in foto- en filmtechniek is zwart/wit of in kleur en wordt daarna bewerkt met de 3D-anaglyfentechniek om diepte te creëeren.

In het algemeen verschijnen gerealiseerde anaglyfenbeelden in drukvorm. Zo af en toe verschijnen anaglyfenbeelden met de twee kleuren geel en blauw om iets meer kleur bij het diepte-effect te kunnen zien. Van een zinvolle waarneming van de oorspronkelijke natuurlijke kleuren is echter geen sprake meer. Het 3D-diepte-effect kan wel zorgen voor een spectaculaire 3D-ruimtebeleving, zoals in de spectaculaire 3D-plaatjes van Pukkie Planta’s reizen.