Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (21b)

13 november 2020

In de catalogus (maar veelal ook in alle publicaties over het fenomeen van anamorfosen) is een uitgebreide handleiding gegeven over het gebruik van de spiegelende cilinder. Door de constructie van de meeste afbeeldingen van anamorfosen is er in het algemeen slechts één manier waarop het juiste perspectief te aanschouwen is.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (21b)

Anamorfosen

De expositie over dit “spel met het perspectief” ontstond door initiatieven van Joost Elffers en Michael Schuyt. De expositie was ook in Parijs te zien. Fred Leeman deed het wetenschappelijk onderzoek en zorgde voor de meeste beschrijvingen. Het leuke onderwerp trok ook een jong publiek.

In 1975 kwamen er 70.630 bezoekers en in 1976 werd zelfs de 100.000-ste bezoeker verwelkomd. De opstellingen van de expositiestukken en de bijbehorende catalogus kwamen tot stand in samenwerking met medewerkers van het Musée des Arts Décoratifs uit Parijs.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (21b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (21b) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (21b) - 4

Doorslaggevend bij de keuze voor deze expositie waren zeker de stimulansen van Jurgis Baltrušaitis, wetenschappelijk op de hoogte van dit onderwerp, en van Arthur van Schendel, voormalig directeur van het Rijksmuseum. De expositie had een grote invloed op auteurs en uitgevers, hetgeen ook thans nog zichtbaar is in een flinke hoeveelheid educatieve en kunstboeken en spelletjes met anamorfosen.

In onze OF-Boekencollecties hebben wij meerdere uitgaven verzameld en laten wij nu in onze rubriek “Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies” een selectie daarvan zien. Veel van de publicaties zijn niet meer direct in de huidige boekenwinkels te koop, maar zijn met enig speurwerk op internet nog te verkrijgen. (Wordt vervolgd).