Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (42b)

16 augustus 2022

Ze werden steeds vaker gebruikt in medisch en wetenschappelijk onderzoek, maar ook door enthousiaste amateurs in Europa. Het einde van de eeuw bracht een opleving in de Duitse optische industrie. Bedrijven als Zeiss en Leitz bereikten al snel een leidende positie.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (42b)

Microscopen om te verzamelen

De verzamelaar van historische microscopen geniet ervan wanneer hij/zij zo’n antiek instrument heeft aangeschaft en is blij omdat hij/zij een stukje vakmanschap uit vervlogen tijden bezit. Daarnaast kan hij/zij het instrument net als de vorige eigenaren gebruiken om zijn/haar kennis van de natuur uit te breiden.

Het praktische boek geeft de verzamelaar en museummedewerker, de handelaar en veilingmeester de basisinformatie voor de identificatie en datering van oude microscopen. De gegevens omvatten informatie over de ontwikkeling, herkomst en functie van deze instrumenten. In het eerste deel van het boek worden verschillende soorten microscopen beschreven en in beeld gebracht door talrijke kleurenillustraties, zoals die van eenvoudige microscopen, statief- en trommelmicroscopen, excentrische kolommen van Hooke tot Lister, microscopen in Victoriaans Engeland, 19e eeuwse microscopen en projectiemicroscopen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (42b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (42b) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (42b) - 4
Volgens diverse wetenschappelijke publicaties en correspondentie zou het de Nederlandse wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) kunnen zijn die de eerste microscoop construeerde met de hoogste beeldvergroting. Hij fabriceerde er meerdere van voor de verkoop.

Verdere hoofdstukken bevatten praktische tips voor de verzamelaar, zoals informatie over microscoopaccessoires en een lijst van geselecteerde fabrikanten. De informaties over de wereld van de microscopen en het gebruik ervan zijn beschreven in tien hoofdstukken. (Wordt vervolgd).

ISBN 3-7667-0561-X, “Mikroskope”, Gerald Turner, Callwey Verlag, 1981, 128 pagina’s. De auteur was op het moment van het publiceren van dit boek curator in het Museum of the History of Science van de Universiteit Oxford. De publicatie maakt deel uit van de Christie’s Collectors Series.


Gerelateerde artikelen