Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (51a)
Het is zeer zeker dat de expositie met een enorme selectie van kunstwerken, opstellingen, sculpturen en voorwerpen met het thema optische en visuele illusies en met vele voorbeelden van visuele en optische begoochelingen, die in het jaar 1986 in een museum Achter de Dom in Utrecht plaatsvond, heeft bijgedragen aan het ontstaan van belangstelling voor het waarnemingsfenomeen van onmogelijke figuren en van andere bedrieglijke fenomenen in de wereld van kunst- en cultuuruitingen.
Het begoochelde oog
Initiatiefnemer, promotor en organisator was Hans de Rijk (ook wereldwijd bekend geworden onder de naam Bruno Ernst), die steun kreeg van bestuursleden van de stichting Ars et Mathesis. De expositie in het Museum voor Hedendaagse Kunst - Utrecht werd gehouden in de periode van 20 september tot 23 november 1986 in alle ruimten van de locatie Achter de Dom.
Het gebouw van het museum kende toen al een lange en boeiende geschiedenis als woongebouw, als een centraal post- en telegraafkantoor, een verenigingsgebouw en als Museum van Speelklok tot en met Pierement. Bruno Ernst was toen al erg actief met het schrijven van artikelen voor publicatie in tijdschriften en had al boeken geschreven over het werk en leven van graficus Maurits C. Escher en over Onmogelijke Figuren. In de uitgave “Onmogelijke Figuren”, verschenen in de AO-reeks onder nummer 2075, maakte hij al melding van de komst van de genoemde expositie in het Museum voor Hedendaagse Kunst. (Wordt vervolgd).
ISBN 90-290-8484-7, “Het begoochelde oog”, Bruno Ernst, Uitgeverij Meulenhoff/Landshoff, 1986, 160 pagina’s.
Top 10 populairste artikelen
- Necker Kubus Illusie
- Figuur van Thiéry
- Müller-Lyer Illusie
- Les in het construeren van visuele en optische illusies
- Maak zelf je 3D illusies
- Surrealisme als kunst tussen droom en werkelijkheid
- Fenomeen van trompe-l'oeil en andere optische illusies
- Optisch bedrog in onze visuele waarnemingen
- Op Art Museum presenteert optische illusies
- Kleurrijke prikkels van Jeroen Krabbé