Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (63b)

2 mei 2024

Pas aan het einde van de 18e eeuw vond men in Engeland een verzameling anatomische tekeningen en beschrijvingen van de hand van Leonardo. Deze verzameling bevindt zich in de Koninklijke bibliotheek van Windsor. “Het is vrijwel zeker, dat een groot deel van deze merkwaardige en waardevolle collectie reeds in 1623 door de Prins van Wales, de latere Koning Charles I, uit Spanje naar Engeland was meegebracht.”

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (63b)

Leonardo’s beeld van de natuurlijke mens

De geselecteerde reproducties, in facsimile, zijn behalve om een esthetische waarde, met zorg uit het omvangrijke oeuvre geselecteerd opdat ze een beeld geven van verschillende werkwijzen, die Leonardo bij zijn onderzoek en toelichtingen heeft toegepast. Vergelijkt met de afbeeldingen slechts oppervlakkig met de schaarse illustraties in geneeskundige publicaties, die ons uit de eeuwen vóór Leonardo bekend zijn geworden, dan is zonder enig voorbehoud te concluderen dat Leonardo de eerste ware medische illustrator is geweest.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (63b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (63b) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (63b) - 4

Bij een beschouwing van de tekeningen is het duidelijk, dat hij heeft gestreefd naar een zo exact mogelijke weergave van zijn waarnemingen, hetgeen in zijn tijd het overwinnen van veel vooroordeel betekende. Het is namelijk vast te stellen, dat zijn afbeeldingen tot stand zijn gekomen door waarnemingen bij de ontleding van menselijke lichamen, hetgeen ook bekend is uit zijn levensgeschiedenis. (Wordt vervolgd).

Leonardo’s beeld van de natuurlijke mens, J. Dankmeijer, Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek N.V. - Delft, 1959, brochure en tekeningenmap, 16 pagina’s en 12 anatomische schetsen van Leonardo.


Gerelateerde artikelen