Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (64c)

20 juni 2024

De stralingsgolven planten zich alle met een golfbeweging voort. Als deze stralen naar hun golflengte worden gerangschikt, blijken de radiogolven de langste te zijn, terwijl komische stralen de kortste zijn. Deze rangschikking is vastgelegd in een elektromagnetisch spectrum, waarin het voor de mens zichtbare licht zich ook bevindt. De golflengte van straling in dit oneindig brede spectrum wordt uitgedrukt in nanometer (nm). De zichtbare straling bevindt zich tussen 380 en 760 nm.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (64c)

Licht en kleur in het dagelijks leven

Het boek beschrijft een aantal experimenten die de lezer inspiratie geven bij het zelf doen van ontdekkingen over licht en kleur. De lezer vindt alle noodzakelijke theoretische en praktische benaderingen rondom licht en kleur verdeeld over acht hoofdstukken en treft een uitgebreide inhoudsopgave aan. De hoofdstukken hebben de volgende titels: “De aard van het licht”, “Breking en terugkaatsing”, “Toveren met licht”, “Lenzen, prisma’s en hun toepassingen”, “Licht en kleur”, “Gepolariseerd licht”, “De snelheid van het licht” en tenslotte het hoofdstuk “Allerlei stralen”.

Extra interessant voor onze lezers is het gedeelte in het boek waarin onze visuele waarneming wordt besproken en waarin de rol van ons brein bij waarneming aan de orde komt. In dit gedeelte worden onder andere besproken de opbouw en werking van het oog (in vergelijking met een fotocamera), de blinde vlek, de fenomenen nabeelden, bijziend en verziend en gezichtsbedrog. We spreken van gezichtsbedrog als we iets zien en waarnemen dat er in werkelijkheid toch anders uitziet.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (64c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (64c) - 3
Een voorbeeld van klassieke optische illusies uit de educatieve publicatie “Licht en Kleur”.

ISBN 90-243-0232-3, “Licht en Kleur”, H.J. Highland, Zuid-Nederlandse Uitgeverij, 1963, 48 pagina’s.

ISBN 3-7886-0257-0, “Licht und Farbe”, Joseph Highland, Neuer Tessloff Verlag, 1964, 48 pagina’s.


Gerelateerde artikelen