Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (65a)

31 juli 2024

De begrippen “Verkeersveiligheid” en de “Oogfunkties” hebben alles met elkaar te maken in het dagelijks leven van iedereen. Beide begrippen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden en staan centraal in een brochure van de ANWB uit het jaar 1978. De ook hedentendage geweldig interessante inhoud van de brochure “Verkeersveiligheid en oogfunkties” past precies in onze reeks “Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies” om daarmee onze lezers op de hoogte te brengen van de zorg van de organisaties van toen voor de veiligheid van alle weggebruikers. In het bijzonder ging het toen over aanbevelingen om bepaalde oogfunkties vóór de aanvang van autorijlessen te onderzoeken.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (65a)

Verkeersveiligheid en oogfuncties

De bedoeling van de inhoud van deze brochure is het informeren van alle personen die enige bemoeienis hebben met het rijgedrag van automobilisten, zoals examinatoren en autorijschoolinstructeurs. Maar eigenlijk moeten alle automobilisten op de hoogte zijn van een aantal voor de verkeersveiligheid belangrijke oogfunkties. Die uitgesproken wens van de samenstellers van de brochure is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het zorgvuldig observeren en analyseren van het rijgedrag van duizenden ervaren automobilisten, maar ook van leerlingen, leidde jaren daarvoor tot het inzicht, dat zeer veel fouten in het rij- en verkeersgedrag niet in de eerste plaats te wijten waren aan een gebrek aan kennis of kunde (door ervaringen), maar veeleer aan onjuist of onvoldoend waarnemen en het verwerken van observaties. (Wordt vervolgd).

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (65a) - 2
Een overzicht van waarnemingsposities achter het stuur. Het kijken heeft bij het autorijden drie te onderscheiden functies: 1. de bewegingscoördinatie (het koershouden), 2. het opmerken (alarmering) en 3. het bewust visuele onderscheiden van details (de registratie).

ANWB, Verkeersafdeling, brochure, mei 1978.