Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (66b)

24 augustus 2024

Elk geometrisch object begint als een vlak kartonnen ontwerp met meerdere vooraf aangebrachte vouwlocaties en kartonnen bevestigingslipjes. Het vlakke ontwerp is daarna in een oogwenk te veranderen in een ruimtelijke vorm, waarin zelfs een beweging mogelijk is. De voorbereiding van de werktekeningen voor ontwerp en de realisatie in druk van de vouwmodellen in deze publicatie stond onder leiding van Wallace Walker.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (66b)

M.C. Escher caleidocyclus

De noodzakelijke veranderingen van Eschers originele periodieke ontwerpen aan een vorm die geschikt was om de geometrische lichamen en caleidocyclussen rondom te decoreren, zijn uitgevoerd door een team van ontwerpers. Doris Schattschneider en andere auteurs zorgden voor de algemene inleidingen en begeleidende teksten over het werk van Escher en over de geometrische lichamen in de publicatie.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (66b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (66b) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (66b) - 4
Ook bij postzegelverzamelaars heeft het werk van M.C. Escher een geweldige aantrekkingskracht.

Ook de resultaten van het bestuderen van de vele schetsen en opmerkingen van Escher zelf in zijn ontwerp- en schetsboeken, hebben geleid tot een mooie aantrekkelijke publicatie, waarvan de interessante inhoud zeker ten dienste kan en zelfs moet staan voor onderwijsdoeleinden, voor tekenlessen en ter voorbereiding aan een uitgebreid bezoek aan de locatie van het museum “Escher in Het Paleis” in Den Haag. (Wordt vervolgd).

ISBN 90-6210-081-3, “M.C. Escher Caleidocyclus”, Doris Schattschneider en Wallace Walker, Andreas Landshoff Productions, 1978, 48 pagina’s (info- en werkboek) en 17 gekleurde bouwmodellen.


Gerelateerde artikelen