Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (66c)

25 augustus 2024

In het werkboek geven de auteurs nog een toelichting over de naamgeving aan ontwerpen met vlakverdelingen door graficus M.C. Escher. Hij gaf de kleurentekeningen van zijn ontwerpen geen titels, maar gaf ze volgnummers in zijn schets- en werkboeken en voorzag ze wel van een datum (maand en jaar). In enkele gevallen ontstonden namen als “Drie elementen”, “Schelpen en zeester” en “Hemel en hel” in samenhang met de betreffende tekeningen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (66c)

M.C. Escher caleidocyclus

In de tekst van de publicatie worden de periodieke tekeningen aangeduid met Eschers nummer en datum en een omschrijvende titel. In de inleiding “De kunst van M.C. Escher uitgebreid tot drie dimensies” van expert en auteur Doris Schattschneider, is ingegaan op de geweldige bijdragen van Eschers vindingrijkheden, aan de wereld van zien en waarnemen en zijn vermakelijke visuele spel tussen schijn en werkelijkheid.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (66c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (66c) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (66c) - 4
Deze postzegels zijn ontworpen door Escher.

“Zijn grafische werk loopt letterlijk over van de uitgekiende visuele verrassingen”, aldus Doris Schattschneider over één van Eschers eigenschappen en wiskundige inzichten om daarmee de kijker op het verkeerde been te zetten en te vermaken. De geheimen die in de modellen van vlakverdelingen schuilen zijn te ontdekken door ze volgens aanwijzigingen te realiseren, te bestuderen en door ermee te spelen. Alvorens met de modellen echt aan de slag te gaan is er in de publicatie de gelegenheid hun vorm, decoratie, kleur en samenhang met Eschers eigen werk te verkennen. Een mooie aanwinst voor de liefhebbers.

ISBN 90-6210-081-3, “M.C. Escher Caleidocyclus”, Doris Schattschneider en Wallace Walker, Andreas Landshoff Productions, 1978, 48 pagina’s (info- en werkboek) en 17 gekleurde bouwmodellen.


Gerelateerde artikelen