Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (67a)

17 september 2024

Voor de ’50-plusgeneratie’ is het gebruik van de laser en alle daarop gebaseerde gebruiksvoorwerpen en professionele systemen en apparaten een gewoon alledaags gebruikelijk feit. Zonder er nog bij na te denken maken we dagelijks gebruik van de mogelijkheden van de eigenschappen van de laser. Het woord of begrip ‘laser’ is een acroniem van de oorspronkelijke natuurkundige ontwikkeling van de laser: “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation”.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (67a)

Het magische laserlicht

Een laser is een kunstmatige lichtbron die in staat is een smalle coherente bundel licht op te wekken en voort te brengen. Het licht van een laser is daarmee monochromatisch en directioneel, in tegenstelling tot de meeste andere lichtbronnen, die in allerlei richtingen het licht uitzenden in een breed spectrum van golflengtes en fasen. Ook zorgt laserlicht altijd voor een lichtbundel die niet of nauwelijks convergeert of divergeert.

Het begrip of woord is echter inmiddels zo ingeburgerd dat het niet meer gezien wordt als een afkorting. Zelfs in het Engels wordt het woord dan ook nu zonder hoofdletters geschreven (evenals radar). In het boekje “Understanding Science - Lasers” zijn de komst, het principe en de toepassingen op een heldere en onderhoudende wijze vertelt door William Burroughs. Het boekje verscheen in 1982 en is het bespreken in deze rubriek voor onze lezers meer dan de moeite waard.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (67a) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (67a) - 3
Al in 1963 verscheen in de AO-reeks het boekje ‘Van masers en lasers’ (nr. 975) en volgden in de loop van meerdere jaren wetenschappelijke en populaire studieboeken en informatieve uitgaven over de theoretische en praktische grondbeginselen van de lasers en over de vele toepassingen.

De laser is een van de interessanste en achteraf gezien de meest opvallendste ontwikkeling in de technologie van 20e eeuw. (Wordt vervolgd).

ISBN 0-582-39167-9, “Lasers - (Understanding science)”, William Burroughs, Longman Group Ltd., 1982, 61 pagina’s.


Gerelateerde artikelen