Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (67b)

18 september 2024

De magische lichtstraal wordt gebruikt om steeds meer taken uit te voeren die in het verleden moeilijk of onmogelijk waren: hij snijdt metalen en keramiek met verbazingwekkende snelheid, hij lijnt bruggen en tunnels uit met haarbreedtenauwkeurigheid. Het draagt telefoonberichten over, wordt gebruikt bij delicate operaties en om de snelheid van het licht met ongelooflijke precisie te meten.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (67b)

Het magische laserlicht

Het gebruik ervan vermenigvuldigt zich jaar na jaar. De inhoud van dit boek legt voor de niet-technische lezer uit hoe lasers werken en hoe ze worden bestuurd om speciale taken uit te voeren. Het boek bespreekt de toen actuele ontwikkelingen als informatiesystemen, optische communicatie, militair gebruik en holografie en alles volledig voorzien van kleurenfoto’s en vele verklarende illustraties. Meer dan zestig jaar geleden waren de lasers slechts een futuristische droom.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (67b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (67b) - 3
Al snel na het beschikbaar komen van een praktisch toepasbare laser konden het vakgebied en commerciële toepassingen van de holografie, als een driedimensionaal beeldmedium, zich bijzonder snel ontwikkelingen. Ook de redactie van de populaire AO-reeks sprong daarop snel in met meerdere wekelijkse uitgaven over holografie en andere verrassende technieken, toepassingen en methoden waarin de laser een hoofdrol speelt.

Tegenwoordig zijn ze heel reëel en worden ze een steeds belangrijker onderdeel van ons dagelijkse bezigheden, werk en vrije tijd. De ontwikkelingen op het gebied van lasertechnologie gingen razendsnel. In de industrie en onderzoekscentra in veel delen van de wereld werden in een verbazingwekkend tempo nieuwe en betere lasers bedacht, ontwikkeld en geproduceerd. Lasers, met hun zeer bijzondere eigenschappen, hebben een revolutie teweeggebracht in veel gebieden van wetenschap en technologie. (Wordt vervolgd).

ISBN 0-582-39167-9, “Lasers - (Understanding science)”, William Burroughs, Longman Group Ltd., 1982, 61 pagina’s.


Gerelateerde artikelen