Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (67c)

19 september 2024

Metingen van zaken als afstand en snelheden van voertuigen en objecten kunnen nu nauwkeuriger worden uitgevoerd dan ooit mogelijk leek. Met behulp van lasers hebben wetenschappers een aantal chemische technieken enorm verbeterd en zijn ze begonnen de details te leren van hoe chemische reacties werken. Lasers met hoog vermogen bieden snelle, nauwkeurige en schone snijgereedschappen voor gebruik in de industrie en de geneeskunde.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (67c)

Het magische laserlicht

Het gebruik van laserlicht, samen met de optische vezels, wordt steeds belangrijker in de communicatie-industrie. In dit boek ontdek je hoe lasers werken en hoe hun unieke eigenschappen in al deze toepassingen worden gebruikt. Lasertechnologie heeft een opwindende toekomst en er zullen de komende jaren veel nieuwe en prachtige ontwikkelingen plaatsvinden.

De laser zendt een smalle lichtbundel uit. Maar dit is geen gewoon licht; het heeft zeer bijzondere eigenschappen en lasers kunnen worden gebruikt voor het uitvoeren van een breed scala aan verschillende taken. Ze worden gebruikt om metalen met hoge snelheid te snijden en delicate bewerkings- en boorwerkzaamheden uit te voeren op harde en broze materialen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (67c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (67c) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (67c) - 4
Voorbeelden van postzegels met een holografische folie.

De eerste laser werd in 1960 gebouwd door Theodore Maiman en andere wetenschappers in het onderzoekslaboratorium van de Hughes Aircraft Company in Californië. Het bevatte een speciale, door de mens gemaakte robijnrode staaf, die rond een flitsbuis was gewikkeld. Toen de robijnrode staaf werd blootgesteld aan intense flitsen van gewoon wit licht, produceerde deze pulsen van rood laserlicht. De opmars kon beginnen! De holografie kreeg body en holografen produceerden hun unieke displayhologrammen.

ISBN 0-582-39167-9, “Lasers - (Understanding science)”, William Burroughs, Longman Group Ltd., 1982, 61 pagina’s.