Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (68b)

15 oktober 2024

Na de komst van de fotografie en de film, aanvankelijk alleen in zwart-wit-beelden, kwam er meer kleur in deze beeldmedia. Ook de gedrukte media omarmde kleur en de komst van de kleurentelevisie gaf het gebruik van kleur een enorme sprong naar een vorm van normalisering van gedrukte en geprojecteerde media. Media zonder kleur is haast niet meer in te denken in het huidige geweld van beeldcultuur in het tijdperk van digitale media.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (68b)

Het omgaan met kleurenblindheid

Veel aandacht voor het verschijnsel van kleurenblindheid is in het algemeen niet merkbaar. Toch is het vermogen om kleuren te zien een uiterst belangrijke functie voor het gezichtszintuig. Bij een vermindering van het vermogen, of bij het totaal opgeheven zijn, kan dit moeilijkheden geven in het functioneren in het dagelijks leven en in verschillende beroepsgroepen.

Men onderscheidt in het algemeen twee groepen: de aangeboren en de verworven kleurenblindheid. De kleinste groep is de laatst genoemde, de verworven kleurenzienstoornis. Deze vorm kan voorkomen bij aandoeningen van de oogzenuwen. De oorzaak van een verworven kleurenblindheid is het ontstaan van een vergiftiging. Zo kunnen nicotine of alcohol kleurenblindheid veroorzaken.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (68b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (68b) - 3
Hermann von Helmholtz (1821-1894) geldt als de toonaangevende wetenschapper op het gebied van de oogheelkunde.

Bij een schaarse aan normale alcohol, in oorlogssituaties, wordt in het algemeen overgegaan in het gebruik van methylalcohol. Het drinken van surrogaten kan ook een vermindering van de gezichtsscherpte veroorzaken. Er zijn meerdere stoffen die een nadelige invloed kunnen hebben op oogzenuwen. (Wordt vervolgd).

Kleurenblindheid, H.J. Oltmanns, Stichting IVIO, 1965, AO-reeks nr.1055, 16 pagina’s.