Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (68c)

16 oktober 2024

Het AO-boekje staat vol met interessante informatie en weetjes. Zo heeft professor Franciscus C. Donders vermaardheid opgebouwd als oogspecialist en is de Duitse fysioloog H.L.F von Helmholtz de uitvinder van de oogspiegel. Bij de aangeboren kleurenblindheid spreekt men van “grote” aantallen. Oogarts Oltmanns geeft aan dat ongeveer 8 % van de mannen kleurenblind zijn, dat wil zeggen een kleurenzienstoornis hebben. Bij vrouwen is dit veel minder: slechts 0,4 % van hen heeft kleurenzienstoornissen. De erfelijkheid is hierbij van grote invloed.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (68c)

Het omgaan met kleurenblindheid

De auteur bespreekt de methode om kleurenblindheid vast te stel-len bij een oogheelkundig onderzoek. Er zijn echter meerdere beroepen en situaties waarin het van essentieel belang is dat de personen die deze beroepen uitoefenen of die in bepaalde situaties verkeren de juiste kleuronderscheiding kunnen realiseren. In het boekje krijgen de lezers ook een mini cursus kleurenleer.

Licht is een vorm van elektromagnetische straling en bevindt zich in het elektromagnetische spectrum tussen de golflengten 380 nm en 760 nm (nanometer). De auteur vertelt over complementaire kleuren en het mengen van lichtkleuren en pigmentkleuren. Niet alle golflengten van het spectrum kan het oog zien. Is de golflengte te klein, zoals bij ultraviolet of is de golflengte te groot, zoals bij het ultrarood, dan kunnen deze niet door het oog worden waargenomen. Van hoge waarde voor de lezers is de behandeling van de fysiologie van het oog. Een leuke en leerzame uitgave in de AO-reeks.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (68c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (68c) - 3
Ook René Descartes (1596-1650) geldt als specialist op het gebied van de fysiologie van het oog.

Kleurenblindheid, H.J. Oltmanns, Stichting IVIO, 1965, AO-reeks nr.1055, 16 pagina’s.