Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (6a)

17 juni 2019

In de nieuwe rubriek in OF bespreken wij boeken, brochures, tijdschriften en andere publicaties die voor de start van Optische Fenomenen al een rol speelden in het verspreiden van kennis, ervaring en informaties over optische en visuele illusies: (6).

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (6a)

Antoni van Leeuwenhoek

Antoni van Leeuwenhoek
Ter gelegenheid van de aandacht voor de 350e geboortedag van landmeter, instrumentmaker, onderzoeker, handelsman, wijnroeier, glasblazer, wetenschapper en microbioloog Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) vonden in 1982 en 1983 exposities plaats over zijn actieve leven en werk. De eerste expositie vond plaats in het Museum Boerhaave Leiden en de tweede in het Science Museum Londen.

Antoni van Leeuwenhoek werd geboren op 24 oktober 1632 in Delft en overleed op 90-jarige leeftijd op 26 augustus 1723 eveneens in Delft. Bij de Nederlandstalige editie van de tentoonstelling verscheen in de reeks mededelingen van het Museum Boerhaave een rijk geïllustreerde begeleidende publicatie met de titel “Antoni van Leeuwenhoek”, wiens voornaam op meerdere wijzen wordt aangegeven.

De organisatoren van de groots opgezette expositie waren er trots op dat zij ter gelegenheid van de viering van de 350e verjaring van zijn geboortedag alle nog bestaande door Antoni van Leeuwenhoek gebouwde microscopen bijeen konden brengen voor het exposeren in de beide tentoonstellingen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (6a) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (6a) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (6a) - 4
Uit onze OF-Postzegelcollecties selecteerden wij 2 zegels met een afbeelding van de wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek. Ook krijgt de lezer een beeld van een door Antoni van Leeuwenhoek ontworpen en met de hand gemaakt microscoopje.

Dankzij een nauwe samenwerking met de collega’s van het Science Museum werd het tevens mogelijk om een ruime selectie te tonen uit de hoeveelheid gearchiveerde brieven, die Van Leeuwenhoek verstuurde naar de Royal Society of London. Hij legde namelijk vanaf 1673 de resultaten van zijn microscopische waarnemingen vast in brieven aan de Royal Society.

De beschrijvingen van zijn experimenten en de erbij gebruikte apparaten en hulpmiddelen was zo duidelijk, dat deze door leden van de Royal Society gemakkelijk getest konden worden op echtheid, bruikbaarheid en betrouwbaarheid. (Wordt vervolgd).

ISBN 90-6292-063-2, “Antoni van Leeuwenhoek”, S.B. Engelsman, Museum Boerhaave, 1982, 76 pagina’s, mededeling 214.

Rijksmuseum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, NL-2312 WV Leiden, www.rijksmuseumboerhaave.nl.