Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (72c)

22 februari 2025

Albert Bosman heeft zich laten inspireren door het lezen van teksten in een dissertatie en het kijken naar de wiskundige afbeeldingen in deze publicatie. De schrijver ervan opende bij Bosman de weg tot een jarenlange activiteit, die hem het wonder der schoonheid, zelfs in de schoolse vlakke meetkunde deed ontdekken. Zijn daarna beschreven beschouwing over de wiskunde is alsnog interessant om daarvan kennis te nemen. Met het model van Bosman en het denken aan mogelijkheden ervan zag Jos de Mey direct toepassingen voor gebruik in zijn les aan studenten op de Gentse Academie en het stimuleerde hem tevens om ook te gaan ontwerpen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (72c)

Jos de Mey en zijn bomen van Pythagoras

Hij gebruikte daarvoor schetsboeken met een ringband en ruitjespapier. Het werden vier volle schetsboeken met in totaal ruim 220 gerealiseerde boomstructuren. Een groot aantal ervan zijn door Jos de Mey uitgewerkt tot aquarellen, zeefdrukken en schilderijen. Het verrassingseffect bij Bruno Ernst heeft geleid tot een zeer interessante publicatie. Uit dit omvangrijke aantal “bomen” koos de auteur voor een representatieve selectie van Pythagorasbomen, uitgevoerd in z/w, in kleur en als compleet kunstwerk voor aan de muur. De presentatie vond plaats in De Brakke Grond in Amsterdam.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (72c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (72c) - 3
In ordelijk Formatie vliegende Rotsblokkenboom, Jos de Mey, 1977, 42 x 58 cm, aquarel. De spiegeling op de afbeelding is ontstaan door het vensterglas ter bescherming van deze unieke aquarel.

ISBN 90-6834-020-4, “Bomen van Pythagoras: variaties van Jos de Mey”, Bruno Ernst, e.a., Aramith Uitgevers, 1985, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen