Veerkracht geeft de mens kracht om aan te passen

7 juli 2022

Voor de nieuwe uitgave van het biocahier koos de redactie van deze twee maal per jaar verschijnende publicatie voor een behandeling van het thema “Veerkracht”. Het begrip veerkracht heeft een betekenis in de maatschappij, economie, biologie en wetenschap, maar hoort ook bij het functioneren van de mens in de privésfeer en in werkende, actieve en beroepssituaties.

Veerkracht geeft de mens kracht om aan te passen

Veerkracht

Een team van deskundigen bespreekt een reeks van vragen als: Hoe gaan cellen, organismen en ecosystemen om met druk en verstoringen? En wanneer beginnen zij te piepen en te kraken, wanneer zijn de grenzen van hun veerkracht bereikt? Daarover vertelt een scala aan wetenschappers, van celbiologen en hersenwetenschappers tot ecologen en klimaatwetenschappers.

Het blijkt dat op alle biologische niveaus aanpassing, variatie, flexibiliteit, risicospreiding en tolerantie de kernmechanismen van veerkracht te zijn. Cellen, organismen en ecosystemen steken niet alle energie in een strategie of een mechanisme, maar spreiden hun kansen. Maar soms bieden al deze mechanismen geen oplossing meer.

De druk of stress is te groot of er zijn te veel verstoringen tegelijk. De rek is eruit: het biologisch systeem bereikt een kantelpunt en slaat dan om naar een nieuw evenwicht en is er dan vaak geen weg meer terug. Het ene systeem kan het andere meeslepen. Toch is er nog hoop en blijken biologische systemen veerkrachtiger te zijn dan wetenschappers tot nu toe dachten. De mens kan levenslang ervaren, leren, vergeten, herstellen en aanpassen, mede door de veerkracht van ons brein. Een waardevolle en leerzame publicatie.

ISBN 978-94-93232-04-4
“Veerkracht”, Annette de Deugd, e.a., Stichting Biowetenschappen en Maatschappij - BWM, 2022, 76 pagina’s,
€ 8,50. Bestellingen zijn mogelijk via de website www.biomaatschappij.nl.


Gerelateerde artikelen