Verrassende aandacht voor Hongaarse kunst 1960-1990

24 februari 2014

In het jaar 1973 begint het museum Neue Galerie Graz met een omvangrijk project in een cultureel uitwisselingsprogramma van kunst met verschillende musea in het buurland Hongarije.

Verrassende aandacht voor Hongaarse kunst 1960-1990

Akzent Ungarn

Samen organiseren zij kleine en grote tentoonstellingen met kunstwerken van Hongaarse kunstenaars van internationale faam of beginnend aan een internationale carrière. Soms van één kunstenaar, maar in veel gevallen groepstentoonstellingen. In de vele jaren daarna heeft het museum een omvangrijke kunstcollectie kunnen opbouwen met werken van onder andere Lászlò Moholy-Nagy, Sándor Bortnyik, János Fajó, Imre Kocsis, András Mengyán en Victor Vasarely.

Het accent van de keuze van de werken in de expositie “Akzent Ungarn” ligt op werken uit de periode 1960-1990 met belangrijke bijdragen aan internationale kunststromingen als de fotografie, op-art en abstracte en geometrische kunst. Maar ook kunst als conceptuele kunst, optische illusies en constructieve kunst krijgen de nodige aandacht in de expositie en vooral in de prachtig vormgegeven catalogus met veel achtergrond artikelen en reproducties van alle getoonde werken. Het ontstaan van de mooie en waardevolle collectie aan Hongaarse kunst geeft een volledig beeld van de deskundigheid van het team van deskundigen van de Neue Galerie Graz.

ISBN 978-3-902241-49-8, “Akzent Ungarn”, Christa Steinle en Peter Peer, Neue Galerie Graz, 2009, 256 pagina’s.

Neue Galerie Graz, Sackstrasse 16, A-8010 Graz, www.neuegalerie.at.


Gerelateerde artikelen