Vier eeuwen telescoop

22 juni 2013

Ondanks kleine twijfel over de juistheid van het tijdstip van de uitvinding van de telescoop wordt in het jaar 2008 gevierd en herdacht dat de Zeeuwse brillenmaker Hans Lipperhey uit de stad Middelburg, bij de Staten-Generaal in Den Haag zijn octrooi aanvroeg op een nieuw optisch instrument: de telescoop. Het nieuws van de uitvinding en de constructie ging als een lopend vuurtje door Europa van toen en binnen een jaar bouwde Galilei zijn exemplaren en ontdekte direct vier manen van de planeet Jupiter.

Vier eeuwen telescoop

Erfenis van een Nederlandse uitvinding

De uitvinding van de telescoop ondermijnde het klassieke wereldbeeld. In de vierhonderd jaar van zijn bestaan groeide de telescoop uit van een simpele koker met een stel lenzen tot een precisie-instrument met fantastische eigenschappen en resultaten. Ter ere van dit reuze jubileum verscheen het boekje “De Telescoop” onder redactie van vier wetenschapshistorici met een schat aan kennis over telescopen.

Op een heldere en boeiende wijze zijn de gebeurtenissen, feiten, eigenschappen en toepassingen in woord en beeld gebracht. Leerzaam is het compacte overzicht van de verschillende vormen van telescopen. De kijker werd in het begin van de 17e eeuw voornamelijk gebruikt voor aardse doeleinden en het slijpen van lenzen en praktische gebruik werden gestimuleerd door de toenemende sterke vraag. Het boekje geeft de facetten van een prachtig instrument perfect weer en begeleidt de komende tentoonstelling.

ISBN 978 90 351 3246 7, “De Telescoop - Erfenis van een Nederlandse uitvinding”, Dirk van Delft, e.a., Uitgeverij Bert Bakker, 2008, 72 pagina’s.


Gerelateerde artikelen