Virtuele beeldruimten van Richard Hamilton

1 april 2014

Kunstenaar Richard Hamilton, geboren in 1922 in Londen, heeft een sterke relatie met de kunststroming pop-art. Hij was als één van de eerste kunstenaars, die aan het begin van het computertijdperk bezig was met het digitaliseren van beelden.

Virtuele beeldruimten van Richard Hamilton

Richard Hamilton. Virtuelle Räume

Snelle ontwikkelingen in de computerbranche zorgden voor betaalbare en toepasbare hard- en software om het beste resultaat te krijgen uit het digitaliseren van reeds vroegere werken en van nieuw ontworpen kunstwerken. Kunsthalle Bielefeld toont in een mooie expositie tot 10 augustus 2008 aan de hand van bijna 100 werken zijn inspiraties uit de afgelopen twintig jaar. Centraal in de tentoonstelling staat de inrichting van een lobby in een hotel, waarin de kunstenaar met spiegels een bijzondere sfeer heeft gerealiseerd. In die sfeer van kleur en ruimte bewegen zijn engelen en modellen. De kunstwerken stralen een sfeer uit tussen werkelijkheid en fantasie. De ikonografische inrichting van de ruimten is met veel toewijding tot stand gekomen. De combinatie van foto’s en computertekeningen is voortreffelijk gelukt en zal de toeschouwer verbazen. In andere ruimten van hetzelfde hotel laat de kunstenaar ook zijn modellen opnemen in de virtuele architectonische constructies. De realiteit van zijn voorstellingen komt perfect in beeld in de mooie catalogus.

ISBN 978-3-86560-480-4, “Richard Hamilton. Virtuelle Räume”, Thomas Kellein en Richard Hamilton, Edition Hansjörg Mayer, 2008, 72 pagina’s.

Kunsthalle Bielefeld, Artur-Ladebeck-Strasse 5, D-33602 Bielefeld, www.kunsthalle-bielefeld.de.


Gerelateerde artikelen